​Finland deltar igen i Grüne Woche-mässan i Berlin i januari 2020

SLC - Igw 2019 Finnland 240
Foto: Andreas Neßlinger

Efter en lyckad satsning som mässans huvudsamarbetspart i januari 2019 deltar Finland igen i Grüne Woche-mässan i Berlin 2020. Temat från huvudpartnerskapsåret 2019 får en fortsättning men sloganen ”Från den vilda naturen” ändras till ”Till den vilda naturen”. Huvudarrangörerna för Finlands avdelning är Business Finland/Food From Finland, Visit Finland, MTK, SLC samt jord- och skogsbruksministeriet.

Finland ställer ut i hall 8.2. tillsammans med de övriga nordiska länderna. Finlands avdelning är över 300 m2 och ungefär 30 finländska utställare deltar. Precis som förra året deltar förutom landskapsavdelningar också aktörer från livsmedelsbranschen, som Kivikylän Kotipalvaamo och Savuhovi. Från dryckesbranschen deltar Polar Spring, Mustan Virran Panimo, Vuokatin Viini, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas samt Poikain Parhaat. Nytt för 2020 är att två företagare som föder upp syrsor deltar. Bärbranschen representeras av Aten Marjat och Saimaan Marja. Dessutom deltar företagare från resebranschen, eftersom Finland upplevs starkt som både mat- och turistdestination. Från turistbranschen deltar bland annat Finnlines, Lomalaidun och Visit Finland.  

Över 400 000 besökare, 90 000 proffs inom livsmedelsbranschen samt över 400 medierepresentanter deltar årligen i mässan, vilket betyder gott om internationella kontakter. Eftersom mässan främst riktar sig till konsumenter är det dessutom ett utmärkt tillfälle att testa finländska produkter och resetjänster på den centraleuropeiska marknaden.

Restaurangen på den finländska avdelningen leds av kocken Teemu Kaijanen (Vaiha ravintola) och baren sköts i samarbete av Lammin Sahti och Team Blue. Lammin Sahti tar hand om ölserveringen med konceptet ”små bryggerier, stora öl” medan Team Blue står för starkare finländska drycker.

Restaurangens huvudfokus är råvaror från lokala aktörer och på menyn finns bland annat fisk (speciellt mujkor), svamp och bär.

Kvällen före mässan arrangeras ett eget evenemang för tyska inköpare, grossist- och detaljhandeln samt proffs inom HoReCa-sektorn. De finländska företag som deltar i mässan har möjlighet att presentera sina produkter i den nya finländska restaurangen Savu. Förutom arrangörerna deltar den Michelin-belönade köksmästaren Sauli Kemppainen som värd för evenemanget. Kemppainen har redan i flera år haft framgång i restaurangvärlden i Berlin. Under kvällen bjuds inköparna på en utsökt finländsk middag.

Det finns fortfarande ett fåtal lediga platser kvar på den finländska mässavdelningen. För mera information, kontakta projektchef Maarit Kaasinen, tfn +358 50 5004252 eller maarit@kaasinen.fi. Anmälningar tas i mot till slutet av oktober, senast 31.10 2019.

Tilläggsinformation:

- Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 3213
- Henrietta Dahlman, kommunikationsplanerare, MTK, tfn 040 920 9877

Pressmeddelandet på finska: www.mtk.fi

Mer från SLC