Finland kammade hem två nordiska matpris på Island: Ainoa Winery och Svinn-Battle är EMBLA-vinnare

SLC - Embla2019 Banner 900X503

På lördag kväll utsågs vinnarna i den nordiska mattävlingen EMBLA som gick av stapeln i Reykjavik på Island. Från Finland korades Ainoa Winery till Nordisk mathantverkare medan priset Nordisk mat till barn och unga gick till Motivas koncept Svinn-battle. I den nordiska mattävlingen, som gick av stapeln för andra gången, tävlade totalt 48 nominerade, varav sju starka bidrag från Finland och sju från Åland i respektive tävlingskategori. 

Sju bidrag från Finland tävlade i finalen i den nordiska mattävlingen EMBLA på Island. Tävlingens vinnare utsågs av en samnordisk jury, som har bedömt de nominerade i tävlingens sju priskategorier.

Vinnarna av EMBLA 2019 är:   

Nordisk råvaruproducent 2019: Grøna Oyggin, Färöarna
(Finlands nominerade: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi och Antti Rantalainen) 

Nordisk matentreprenör 2019: Bondens Skafferi, Sverige
(Finlands nominerade: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen) 

Nordisk mathantverkare 2019: Ainoa Winery, Finland
(Finlands nominerade: AinoaWinery, Paola Guerrero de Cohen och David Cohen) 

Nordisk matkommunikatör 2019: Claus Meyer, Danmark
(Finlands nominerade: Satokausikalenteri, Natalia Salmela och Samuli Karjula) 

Nordisk mat till många 2019: Anne-Birgitte Agger, Danmark
(Finlands nominerade: Utbildningscentret Salpaus måltidsservice, Anita Kauhala-Antonopoulou och Marko Viljamaa) 

Nordisk matdestination 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färöarna
(Finlands nominerade: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm) 

Nordisk mat till barn och unga 2019: Svinn-battle, Motiva Oy, Finland
(Finlands nominerade: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen). 


Finland synligt framme på Island

Även denna gång lyckades Finlands nominerade mycket bra i den nordiska mattävlingen och visade sin plats i den nordiska matkulturen genom att ta hem två EMBLA-pris till Finland.

– Vi känner oss priviligierade att få representera Finland i EMBLA, och är glada att våra viner – vårt bidrag till det fantastiska nordiska köket – har fått detta stora erkännande. Viner av skogens gåvor förtjänar en plats vid bordet tillsammans med den finaste nordiska maten, säger vinmakarna Paola Guerrero de Cohen och David Cohen från Ainoa Winery.

– Det är alltid roligt att få erkännande, och för oss innebär vinsten att vårt jobb för minskat matsvinn inte har gått förlorat. Det största tacket vill vi rikta till alla de hundratals lärare och tusentals unga som även i år förverkligar Svinn-battle. När vi lyckas få unga att själva göra och inse saker, bland annat om matsvinn, bär de med sig de lärdomarna långt in i vuxenlivet. Vi vill även tacka jord- och skogsbruksministeriet som har möjliggjort att vi fått ansvara för den nationella koordineringen av detta, säger Elina Ovaskainen från Motiva.

Vad är EMBLA?

EMBLA-matpriset delades ut på prisfesten i Harpa konserthus lördagen den 1 juni i Reykjavik i samband med NKF-kongressen som arrangeras av nordiska kockföreningen Nordic Chefs Association. Första gången priset delades ut var i Danmark i augusti 2017. 

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC ansvarar för EMBLA-matpriset som stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland och Färöarna. Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC samt Åland representeras av Ålands producentförbund ÅPF.

Efter nationella ansökningsprocesser och med hjälp av en nationell jury har de nordiska länderna nominerat kandidater till varje priskategori under våren. Åland och Färöarna har även haft möjlighet att nominera egna kandidater till tävlingen. Den samnordiska juryn i Reykjavik bedömde alla de nominerade den 31 maj enligt EMBLAS principer: nordisk, hållbar, inspirerande, nytänkande och respekterad. 

Tävlingen har fått namnet EMBLA efter den första kvinnan i den nordiska mytologin och ordnas vart annat år.

Tilläggsinformation:

– Mia Wikström, kommunikationschef, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358 50 355 3213 eller mia.wikstrom@slc.fi 

– Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, +358 50 511 8909 eller anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

– David Cohen, grundare och vintillverkare, Ainoa Winery, +358 40 095 1007 eller info@ainoawinery.com

– Elina Ovaskainen, konsult, Svinn-Battle (Hävikki-Battle), Motiva Oy, +358 40 7749390 eller elina.ovaskainen@motiva.fi 

Tiedote suomeksi: 
1.6.2019: Suomelle kaksi pohjoismaista ruokapalkintoa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle ovat EMBLA-voittajia

http://www.emblafoodaward.com

#emblafoodawards

Vinnare av priset Nordic Food Artisan: Ainoa Winery, (från vänster) David Cohen med barnen och fru Paola Guerrero de Cohen, till höger prisutdelare Sigert Patursson från Färöarna. (Foto: Odd Stefán)

Vinnare av priset Nordic Food for Children and Youth: Svinn-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen (Foto: Odd Stefán)

Fler bilder finns i bildgalleriet på https://slc.fi/om-slc/projekt/embla-2019

Mer från SLC