FM-tävlingen i mathantverk ordnas för första gången i Jyväskylä hösten 2019 – anmäl dig!

SLC - Fm Mathantverk Logo Swe 6 1

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Yrkeshögskolan i Jyväskylä har äran att ordna FM i Mathantverk den 13–15 september 2019 i Jyväskylä. Syftet är att utveckla och sprida information om mathantverket. Tävlingen är öppen för deltagare från Finland, Norden och Baltikum. Det finns 11 tävlingskategorier och hela 60 klasser – med allt från drycker, bär och såser till kött- och fiskvaror.

Mathantverk tillverkas av lokala råvaror utan syntetiska aromer eller konserverings- och färgmedel. Det karaktäristiska är att skaparens avtryck och kompetens syns genom hela produktionskedjan. Mathantverk synliggör även den rikedom och know-how som finns i de lokala matkulturerna.

– Det är fantastiskt att få tävlingen hit till Mellersta Finland. Jag har deltagit i evenemanget under tidigare år och önskat att tävlingen, som ursprungligen kommer från Sverige, skulle spridas från det svenskspråkiga området och förankras också inåt landet. Evenemanget är ett fantastiskt tillfälle för företagare inom mathantverk att få expertrespons på sina produkter och nätverka över branschgränserna, säger tävlingsledare och projektchef Leena Pölkki från JAMK.

Genom tävlingen värnar man om begreppet mathantverk, och mathantverkare motiveras och inspireras i sitt utvecklingsarbete. Med evenemanget vill man också öka konsumenternas medvetenhet om hantverksmat. Juryn inkluderar experter på mathantverk och företrädare för intressentgrupper, och den ger respons på alla produkter. De bästa premieras under galafesten på lördag kväll den 14 september, och de vinnande produkterna ställs ut i Wemmi söndagen den 15 september. Sista anmälningsdagen för tävlingsprodukter är den 15 augusti 2019. Mer detaljerad information finns på evenemangets webbplats.

Den huvudsakliga samarbetspartnern, Mathantverk i Finland, ansvarar för tävlingsreglerna. Finlands Köksmästare deltar i genomförandet. Den huvudsakliga samarbetspartnern för de öppna seminarier som ordnas i anknytning till evenemanget är jord- och skogsbruksministeriet. Yrkeshögskolan Laurea har huvudansvaret för samarbetet kring lördagens verkstad om vilda, ätbara växter.

– Jag vill varmt rekommendera alla finländska, nordiska och baltiska företagare som tillverkar hantverksmässiga livsmedel att delta. Det kan också löna sig att läsa reglerna – kanske är du en mathantverkare även om du inte vet om det, tipsar Pölkki.

Evenemanget är ett unikt tillfälle för företagare och konsumenter att nätverka och bli förtrogna med hela spektret av hantverksmat. Under samma veckoslut finns möjlighet att delta i evenemanget Wemmi – Ween maan wiljaa, där FM-tävlingen i mathantverk 2019 har en egen avdelning. Varmt välkomna till Jyväskylä!

Mer information: 

Tävlingsledare Leena Pölkki, projektchef, koordinationsprojekt 2 för livsmedelskedjan i Mellersta Finland 
tfn 050 401 1894 
e-post: leena.polkki(a)jamk.fi

https://www.artesaaniruoka2019.fi/sv/


FM i mathantverk 2019 ordnas den 13–14 september 2019 i Jyväskylä i Mellersta Finland. Tävlingen ordnas av Jyväskylä yrkeshögskolas koordinationsprojekt 2 för livsmedelskedjan i Mellersta Finland, i samarbete med Mathantverk i Finland rf och jord- och skogsbruksministeriet.

Mer från SLC