Föreningen Matinformation: Den finländska maten har förtjänat en egen dag!

SLC - Finlandska Matens Dag Key Visual 1200X628

Nu lanseras historiens första finländska matens dag 4.9

Föreningen Matinformation (Ruokatieto) lanserar världens första Finländska matens dag som firas den 4 september 2019. Den finländska maten har förtjänat en egen dag: maten från vårt eget land är unik och är en smaklig kombination av renhet, kunnande och ansvarstagande. Målsättning är att göra dagen till en årligen återkommande tradition samt en känd och viktig dag för den finländska maten. På festdagen är avsikten att fira den finländska maten, matens aktörer samt stärka konsumenternas medvetenhet om matens finländska ursprung. 

Tillsammans för den inhemska maten 

– Föreningen Matinformation utmanar alla finländare att uppmärksamma den finländska maten och matens producenter och tillverkare på Finländska matens dag den 4 september. Det är naturligt att just Gott från Finland-märket står bakom Finländska matens dag, säger verksamhetsledare Anni-Mari Syväniemi. 

Föreningen Matinformation samlar de finländska mataktörerna kring ett gemensamt bord och Gott från Finland-märket är ett kännetecken för den finländska livsmedelskedjans samarbete. Både jordbruket, industrin och handeln, och så väl små som stora företag medverkar. Finländska matens dag har inrättats av Gott från Finland-märket tillsammans med de över 300 tillverkarna av inhemsk mat för vars produkter det inhemska ursprungsmärket har beviljats. För alla samarbetsparter har användningen av finländska råvaror ett värde, och detta jobbar man för varje dag. 

Gott från Finland-märket på en förpackning berättar att livsmedlet är av finländskt ursprung: såväl råvarorna som arbetet kommer från vårt eget land, och såväl aktörerna som produktionskedjan är känd. Gott från Finland är det mest välkända ursprungsmärket och ett av de mest uppskattade finländska varumärkena. Gott från Finland är även ett kännetecken för att tillhöra ett system, där företag som använder märket övervakas med kontrollbesök och fortlöpande produktuppföljning.  

Alla kan fira den finländska maten 

Det enklaste sättet att uppmärksamma Finländska matens dag är att göra ett medvetet val och till festbordet köpa produkter med Gott från Finland-märket. Det finns produkter som passar alla smaker och koster eftersom cirka 12 000 produkter har förtjänat att använda märket. 

Den finländska maten kan också uppmärksammas genom att delta i bl.a. Facebook-evenemanget. Då tillverkarens eller produktens namn eller böljande landskap inte alltid säger hela sanningen om produktens garanterat är av finländskt ursprung, är det värt att på förpackningen titta efter Gott från Finland-märket.

Det årliga firandet av den finländska maten börjar nu – alla kan genast klicka med sig: 

Finländska matens dags Facebook-evenemang: https://www.facebook.com/events/355234925389763

Lägg till ett motiv till din Facebook-profilbild för Finländska matens dag: https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=2246275955683003 

#finländskamatensdag #gottfrånfinland

Tilläggsinformation
Minna Asunmaa, Gott från Finland-märkets marknadsföringschef, tfn 040 410 5270, minna.asunmaa@ruokatieto.fi  

Anni-Mari Syväniemi, verksamhetsledare, tfn 050 511 8909 anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi

Mer från SLC