LEHDISTÖKUTSU: Yhteistyössä julkisista aterioista Suomessa ja Ruotsissa – median edustajat kutsutaan mukaan kouluvierailulle 11.12 klo 11 Espoossa

SLC - Offentlig Mat Mattanken Foto1 Mickan Thor Webb
Foto: Mickan Thor

Suomen ja Ruotsin välillä on ryhdytty yhteistyöhön ja kokemusten vaihtoon julkisten aterioiden ympärillä. Maat ovat edelläkävijöitä maailmassa ilmaisten julkisten aterioiden tarjoilussa oppilaille.  

Maiden välisen yhteistyön tavoitteena on tiedonvaihto, koskien erityisesti julkisiin aterioihin liittyvää päätöksentekoa ja pedagogiikkaa, sekä julkisia hankintoja, osaamista ja tilastointia. Molemmissa maissa on kiinnostusta hankintojen laatuvaatimusten asettamiseksi, esimerkiksi liittyen antibioottien käyttöön tuotantoeläimillä, ja julkisten aterioiden terveystaloudellisiin näkökulmiin. Kansallisen ruokakulttuurin edistäminen julkisten aterioiden avulla ja julkisen ruoan osaamisvienti on myös molempien maiden edun mukaista.

Yhteistyön taustalla on 24. huhtikuuta 2019 Arlandassa, Ruotsin Maaseutuverkoston, Landsbygdsnätverket, ja julkisen ruoan projektin, MATtanken, aloitteesta pidetty yhteinen tapaaminen, jolloin 20 asiantuntijaa Suomesta ja Ruotsista kokoontuivat ensimmäistä kertaa keskustelemaan ja verkostoitumaan julkisiin aterioihin liittyvissä kysymyksissä. Tapaamisessa tunnistettiin tarve jatkaa yhteistyötä ja osaamisen jakamista. Nyt yhteistyö saa jatkoa, kun lähes 15 julkisen ruokailun vaikuttajaa kokoontuu 11-12 joulukuuta pääkaupunkiseudulla vaihtaakseen kuulumisia ja kokemuksia julkisesta ruoasta. 

Kutsumme median edustajat tapaamaan Suomen ja Ruotsin julkisen ruokailun vaikuttajia keskiviikkona 11. joulukuuta klo 11.00 Järvenperän koululla Espoossa (Auroranmäki 1, 02940 Espoo). Kouluvierailun aikana ryhmä tapaa rehtorin ja kotitalousopettajan. Ryhmä vierailee myös koulun keittiössä ja nauttii yhteisen koululounaan.

Haastattelu- ja kuvapyyntöjä ja median ilmoittautumiset pyydämme ennakkoon 10.12 klo 15 mennessä: Mia Wikström, SLC:n viestintäpäällikkö, puh +358 50 355 3213 tai mia.wikstrom@slc.fi. 

Tapaamista ja kokemusten vaihtoa Helsingissä koordinoi ELO-säätiö yhteistyössä SLC:n, Motivan, Hanasaaren, Suomen ja Ruotsin Maaseutuverkostojen sekä MATtanken-projektin kanssa.

Lisätietoa:
- Bettina Lindfors, Suomen ELO-säätiön johtaja, Bettina Lindfors, puh +358 40 920 9810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi
- Eva Sundberg, MATtanken-projektin johtaja ja ruoka- ja ruokailuasiantuntija Ruotsin maatalousvirastossa Jordbruksverket,  puh +46 70 620 72 60, eva.sundberg@jordbruksverket.se

Videolinkkejä kouluruosta, kuvattu Järvenperän koulussa:

- Meet the food agents of the future: 


- Finnish Free School Meal est. 1948 - Much more than a meal:  

Mer från SLC