Pressinbjudan: Årets Kock och Årets Servitör bekantar sig med lantbruket och matproduktionen i Åbolands skärgård 12–13.8

SLC -

Årets Kock 2019 Mikko Kaukonen och Årets Servitör 2019 Heidi Martikainen besöker Åbolands skärgård den 12–13 augusti och bekantar sig med lantbrukare och matens ursprung. Medias representanter inbjuds att delta i gårdsbesöken och träffa matproducenter och restaurangbranschens proffs.

De mångsidiga besöksmålen i samband med rundturen är belägna på Kimitoön, Pargas och Nagu. Under besöksdagarna bekantar sig Årets Kock och Årets Servitör med matproduktionen i skärgården, bl.a. grönsaksodling, produktionsdjur och även inhemska drycker. Från SLC medverkar även centralförbundsordförande Mats Nylund i utfärden. Närmare information om gårdsbesöken finns i det detaljerade dagsprogrammet nedan.

Genom samarbete mellan lantbrukare, kockar och servitörer förenas hållbar matproduktion och hållbar gastronomi. Kockar och servitörer är också nyckelpersoner i diskussionen om ansvarsfulla produktionsmetoder, för att öka uppskattningen av den inhemska maten och för att främja hållbar matkultur. Rundturen till lantgårdarna förverkligas av producentorganisationerna SLC och MTK i samarbete med ELO-stiftelsen. 

Matlagningsproffsens tävling Årets Kock och serveringsproffsens tävling Årets Servitör gick av stapeln i april i samband med Vårmässan i Mässcentret i Helsingfors. Mikko Kaukonen (Food Camp Finland, Helsingfors) korades till Årets Kock 2019 och Heidi Martikainen (Restaurang Savoy, Helsingfors) till Årets Servitör 2019. De båda tävlingarna arrangeras av ELO-stiftelsen - stiftelsen för finländsk matkultur, i samarbete med ett brett nätverk av samarbetsparter.

Medias representanter välkomnas att bekanta sig med Åbolands mångsidiga matproduktion tillsammans med restaurangbranschens proffs!  


Program

Tid: 12-13.8.2019  
Plats: Åbolands skärgård (bl.a. Kimitoön, Pargas och Nagu) 

Dag 1: måndag 12 augusti  

11.00  Gårdsbesök på Anders Abrahamssons gård Rosendal, där det odlas isbergssallat, blomkål, broccoli, zucchini, vattenmelon, gurka och spannmål.
Kullas Gård, Rosendal Östra 50 B, 25860 BJÖRKBODA (Kimitoön) 

12.00  Gårdsbesök på Oscar Ekholms gård Nyborg gård, där det odlas potatis, lök, sparris, jordgubbar, vitlök och dill.   http://bonde.slc.fi/nyborg/  
Nyborg gård, Skinnarvikvägen 188, 25860 BJÖRKBODA (Kimitoön) 

13.00  Taxibåt från Grunne till Pargas Port 

13.30  Lunch, Pargas Port                     
Pargas Port, Attuvägen 1025, 21600 PARGAS 

14.20  Taxibåt från Pargas port till Sorpo Hereford  

14.30  Gårdsbesök på Sorpo Hereford där Johan och Nina Hermansson föder upp biffkor och tillverkar köttprodukter på ett ansvarsfullt och etiskt sätt
https://www.facebook.com/sorpohereford/   
Sorpo Hereford, Sorpovägen 167, 21600 PARGAS         

15.45  Taksibåt till Heisala  

16.00-17.00 Gårdsbesök på Toni Rahkonens äppelgård på Heisala där vi bekantar oss med äppelodling och även dryckestillverkning som görs i samarbete med Skärgårdscider
https://www.facebook.com/Rahkosen-Hedelmätarha-315340835148724/  
https://www.facebook.com/Skärgårdscider-521898964852210/  
Toni Rahkonen, Heisalavägen 320, 21600 PARGAS 


Dag 2: tisdag 13 augusti  

9.00  Gårdsbesök på Sverker och Anette Blombergs mjölkgård Vestergård i Nagu, där familjens kor producerar mjölk till Länsimaito (Valio) 
Vestergård, Andtbölevägen 76, 21670 PÄRNÄS (Pargas) 

10.30-12.30  Gårdsbesök och lunch på Kirsi och Greger Anderssons lammgård Korsnäs Östergård i Nagu, där lammkött från naturbetande djur säljs via direktförsäljning. Tillsammans tillreder vi även lunch av bl.a. lammlever.     http://www.avoinmaaseutu.fi/tilat/lammastila-sheepfarm-nagu-korsnas-ostergard    
https://www.facebook.com/saaristolammas  
Korsnäs Östergård, Korsnäsvägen 33, 21670 PÄRNÄS (Pargas) 

 

UTRUSTNING OCH MÅLTIDER 

Klädsel enligt väder och även lämpliga skor för utomhusvistelse. Meddela även om eventuella specialdieter i samband med anmälan.  


TILLÄGGSINFORMATION OCH ANMÄLAN

Medias representanter ombes anmäla deltagande senast den 9.8.2019: 

- Kommunikationschef Mia Wikström, SLC, tfn 050 355 3213, mia.wikstrom@slc.fi
- VD Bettina Lindfors, ELO Stiftelsen för finländsk matkultur, tfn 040 9209810, bettina.lindfors@elo-saatio.fi 


Tilläggsinformation om tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör: 

- Bilder av Årets Kock 2019 Mikko Kaukonen och Årets Servitör 2019 Heidi Martikainen i ELO-stiftelsens bildbank: https://www.flickr.com/photos/elosaatio/albums/72157690288872953 

- http://www.elo-saatio.fi/vuodentarjoilija/, @vuodentarjoilija (Fb, IG) 

- http://www.elo-saatio.fi/vuodentarjoilija/, @vuodenkokki (Fb, IG) 

- #vuodenkokki, #vuodentarjoilija, #ruokakulttuuri, #juomakulttuuri  

  

Välkommen! 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC 

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK  https://www.mtk.fi 

ELO-stiftelsen - stiftelsen för finländsk matkultur, Årets Kock och Årets Servitör-tävlingarna http://www.elo-saatio.fi 

  

Mer från SLC