Förekomsten av pollinerare i Finland och pollinerarnas betydelse för den finländska livsmedelsförsörjningen diskuteras på det seminarium som ordnas av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Finlands Biodlares Förbund FBF den 4 april. Avsikten med seminariet är att lyfta fram hur man i högre grad kan beakta pollinerarna i matsystemet från jord till bord.
Tid: Torsdagen den 4 april kl. 9–12
Plats: Kiasma, Mannerheimplatsen 2, Helsingfors
Program:
09.00 Morgonkaffe och tilltugg i seminariets anda
09.15 Tillfället öppnas: Juha Marttila, MTK och Hannu Luukinen, FBF
09.35 Pollinerarsituationen i Finland och pollinerarnas betydelse för finländska livsmedelsproduktionen: Mikko Kuussaari, Finlands miljöcentral
09.55 Nationella pollinerarstrategin: Esko Hyvärinen, Miljöministeriet
10.10 Paus
10.25 Pollinerarvänlig mat – Praktiska åtgärder för att beakta pollinerare i lantbruket: Sebastian Sohlberg, lantbruksföretagare och Lotta Kaila, TUKES
10.55 Gott samarbete – Biodlarens synvinkel: Nora Mäntysaari biodlare, FBF, Uudenmaan mehiläishoitajat ry
11.15 Paneldiskussion: Hur beakta pollinerare från jord till bord?
Moderator: Mikael Jern, vd, Västankvarn Gård.
Deltagare i paneldiskussionen: Marjaana Toivonen Finlands miljöcentral, Sebastian Sohlberg, lantbruksföretagare, Marjukka Mähönen, Jord- och skogsbruksministeriet och Eeva-Liisa Korpela, FBF.
11.50 Avslutande ord: Mats Nylund, SLC
Anmälan till seminariet senast den 31 mars via Lyyti
Tilläggsinformation:
Annika Öhberg, ombudsman, SLC, tel. 040 773 8220
Anna-Rosa Asikainen, jurist, MTK, tel. 040 920 9858
Eeva-Liisa Korpela, forkningskoordinator/informatör, FBF, tel. 040 5063 202