Framtidsodlarna, del 10: Samarbete mellan gårdarna skapar lönsamhet

Cirka 30 procent av den lök vi finländare äter är producerad på Åland. En av faktorerna bakom den åländska dominansen på marknaden är, utöver goda odlingsförhållanden, samarbetet mellan gårdarna. Lökodlarna Johan Holmqvist och Jon Eriksson delar på det mesta i produktionen. Det tionde avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar om delningsekonomi i jordbruket.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Holmqvist Eriksson logo WEBB 768x460

-Vi har över 20 års erfarenhet av att samarbeta. Vi startade vårt första gemensamma jordbruk när vi som små lekte i sandlådan. Och så har det gått vidare därifrån, säger Johan Holmqvist.

Johan Holmqvist och Jon Eriksson har stora lök- och potatisodlingar i Hammarland på Åland. Redan från början bestämde de sig för ett tätt samarbete mellan gårdarna. Via ett gemensamt bolag äger de en stor del av maskinparken tillsammans. De delar även på arbetskraften under skördetiden.

-Vissa delar av våra skilda gårdar driver vi som en gemensam gård. Vi ser det här som ett gemensamt projekt, säger Holmqvist.

-Ja, under säsongen känns det som att vi har våra odlingar tillsammans, men sedan efter säsongen är det skilda gårdar ekonomiskt, säger Jon Eriksson.

Bakom samarbetet ligger mängder av kalkyler. Speciellt Holmqvist ägnar mycket tid framför datorn för att räkna på olika alternativ. Både Holmqvist och Eriksson beskriver sig som en blandning av företagsutvecklare och jordbrukare.

-De här båda rollerna lever i symbios. Utan det ena fungerar inte det andra.

I samarbetet ser de alltid till att helheten går före den enskilda gårdens intressen.

-Vi tittar mest på vilka åkrar som vi måste börja med och först i andra hand på vems åker det är. Man får ju ge och ta, det blir aldrig 100-procentigt rättvist. Men det viktigaste att alltid komma ihåg är att båda får vinst av det här samarbetet, säger Johan Holmqvist.

Lyssna här


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.
Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Det här var det sista avsnittet av den första säsongen. Det blir en ny säsong av Framtidsodlarna med start på hösten 2021.

Mer från SLC