Christer Jägerskiöld ställde för några år sedan om från ett konventionellt till ett ekologiskt jordbruk. Nu drivs den anrika gården, på cirka 250 hektar odling och cirka 150 kor, enligt det stränga regelverk som det ekologiska certifikatet kräver.
– Redan under studietiden hade jag en vision om att en dag bli ekobonde, det har väl alltid bott en liten “ekohippie” i mig. Men den viktigaste orsaken, till att jag gick in för det här, är nog att vår gård är mycket lämplig för det ekologiska. Vi har en passlig mängd djur i förhållande till arealen, vi har strandbeten och några andra betesmarker som lämpar sig bra för det här systemet, säger Jägerskiöld.
Trots att Jägerskiöld är en passionerad ekologisk jordbrukare så är han försiktig med pekpinnar mot exempelvis det konventionella jordbruket i och med att det är den produktionsformen “som föder de flesta av oss människor”. Han understryker att bägge vägarna behövs.
– På den ekologiska sidan utvecklar vi hela tiden saker som handlar om växtföljder, marken och bearbetningsmetoder. När det hela tiden kommer nya förbud och regler som påverkar det konventionella är det bra att vi ekologiska testar och utvecklar nya saker som de konventionella en dag sannolikt har nytta av, säger framtidsodlaren Christer Jägerskiöld.
Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.
Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.
#Framtidsodlarna