Framtidsodlarna del 6, Sonja Ek-Johansson & Andreas Johansson: Teknologin revolutionerar mjölkböndernas jobb

Lantbrukarparet Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Rinnanbäck gård investerade i en toppmodern ladugård. De fördubblade antalet kor på mjölkgården, utvecklade för gården passande kretslopp och tog i bruk de senaste teknologiska innovationerna. I det sjätte avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna berättar de om den både givande och utmanande resan in i den högteknologiska världen.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Johansson logo WEBB 768x460 1

Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson investerade i en ny anläggning på cirka 1 700 kvadratmeter. En sådan investering får de flesta att tänka efter både en och annan gång. Det som gör paret Ek-Johansson unikt är att de gjorde investeringen långt ute på en ö i den åboländska skärgården. För att ta sig till parets gård ute på Heisala i Pargas måste man ta en förbindelsebåt från fastlandet.

– Den största utmaningen är logistiken och att hålla tidtabellerna. Det hjälper inte om du är fem minuter försenad, då får du snällt vänta i några timmar på följande tur, säger Sonja Ek-Johansson.

– Speciellt när vi byggde den nya ladugården var det ett enda planerande av logistiken, men jag talar kanske hellre om fördelarna med att bo här. Det stryker till exempel inte omkring all världens människor här och så har vi ett jättebra samarbete med de andra som bor här. Så om jag ser på alla utmaningar med att dra igång den nya ladugården med nya djur, ny utfodring och ny teknik så kommer nog själva läget ganska långt nere på listan över utmaningar, säger Andreas Johansson.

Paret investerade bland annat i en ny mjölkningsrobot, i teknologiska sensorkort som följer med hur korna idisslar och så satsade de på teknologi som sköter en stor del av rengöringen i ladugården. Teknologin är kopplad till deras mobiltelefoner som sedan sänder varningsmeddelanden om till exempel ett djur inte mår bra.

– Rent tidsmässigt jobbar vi lika mycket som förut men skillnaden är att vi nu har dubbelt så många djur. Vi ska producera åtminstone dubbelt så mycket mjölk som förut. Investeringarna gjorde vi helt enkelt för att kunna få till stånd mera på samma tid, säger Andreas Johansson.

– Men nog har det ju också krävt mycket anpassningar i jobbet. Det är så mycket fler djur att hålla reda på gällande bland annat välmåendet, kalvningar med mera. Jag märker att jag ibland glömmer bort mig och tänker att nu ska jag ännu göra det här och så det här och så har det mitt i allt gått några timmar igen, säger Sonja Ek-Johansson.


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC