Framtidsodlarna, del 7: Tomatodlaren Börje Ivars satsar på både volym och nisch

För cirka 20 år sedan tog Närpes språnget till att bli världsledande inom året runt-odlingen av tomater. Då kom storskaligheten, blockväxthusen och den utländska arbetskraften in i bilden. I dag vallfärdar de globala konkurrenterna till Närpes för att studera framgången. I det sjunde avsnittet av podcasten Framtidsodlarna träffar vi Börje Ivars, en av de drivande odlarna bakom succén.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Ivars logo WEBB 768x460 1

Börje Ivars byggde sitt första växthus för 30 år sedan i Närpes. I dag har han fyra stora blockväxthus på totalt 6,5 hektar. Den senaste investeringen gjorde han i fjol när han investerade i ett nytt växthus på 2,2 hektar.

Ungefär vid millennieskiftet ändrade växthusbranschen i Närpes karaktär från småskaliga familjeodlingar till stora professionella företag. Börje Ivars sysselsätter i dag cirka 50 personer i sina växthus.

– För att hållas med ska odlingen hållas modern. Man måste vara med i utvecklingen för att vara kostnadseffektiv och framför allt måste det vara lite storskaligt för att kunna driva en rationell odling, säger Börje Ivars.

– Nog finns det ännu ett visst behov av småskalig odling. Om man inte har stora arealer kan man alltid försöka hitta en liten nisch genom att specialisera sig, tillägger Ivars.

Själv har han gjort både och. Han har både arealen och nischprodukterna. För sju år sedan åkte han till Danmark för att bekanta sig med Dunne-tomaten, som är en liten San Marzano-tomat. Han blev genast förtjust i smaken och beslöt sig för att bli den första i Finland som testar sorten i sina växthus.

– Vi startade småskaligt på bara tusen kvadratmeter. Starten var allt annat än smärtfri med störningar i växtligheten och också en del problem med kvaliteten, men redan andra året blev det bättre. Det var nog en trevlig stund när jag märkte att det här kommer att fungera och att vi lyckades, säger Börje Ivars.

I dag odlar Ivars Dunne-tomater på cirka en hektar och är totalt marknadsledande i landet.

Här kan du lyssna på avsnittet:


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC