Framtidsodlarna, del 8, Thomas Lindholm: Alla odlare är experter på sina egna åkrar

Spannmålsodlaren Thomas Lindholm i Snappertuna njuter av en lyckad täckdikning. För honom är en täckdikning en investering i framtiden. En investering som kanske betalar sig tillbaka först en generation senare. I det åttonde avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på jorden och jordbearbetningen.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Lindholm logo WEBB 768x460 3

Thomas Lindholm är jordbrukare i fjärde generation på Odensnäs gård i Snappertuna, Raseborg. I dag odlar han höstråg, höstvete, ärter, havre, vårvete och korn. Lindholm brinner speciellt mycket för att optimera jorden och jordmånen.

– Vi som jobbar som jordbrukare är alla experter, men vi är experter på våra egna jordar. Om jag sku odla på grannens åkrar sku jag vara en nybörjare. Vi vet bäst hur våra marker mår, vad som behöver göras och vad som är smartast för klimatet. Det här är viktigt att lyfta fram i debatten. Men vi blir aldrig fullärda, vi ska hela tiden bli bättre på det vi gör, säger Lindholm.

Lindholm understryker att grunden för all framgångsrik växtodling är hur åkrarna mår. Hans åkrar är geografiskt utspridda och de flesta finns i varierande, skärgårdsaktiga områden. De här förhållandena medför kittlande utmaningar för Lindholm.

– Förutom att täckdikningen är helt central för mig så är det också ett av de arbetsmoment jag tycker bäst om. När du har gjort en markförbättring och du märker att det har lyckats så är det en känsla av välbehag som är svår att beskriva.

Thomas Lindholm betonar att jordbrukare inte tänker kvartalsekonomi utan att det ibland handlar om att tänka generationer framåt. När han gör en grundförbättrande åtgärd på sina åkrar är det en satsning på framtiden. På samma sätt lade Thomas pappas och förfäders åtgärder grunden till att han kunde fortsätta med jordbruket.

– Allt startar med en bra täckdikning. Det här lyfts för sällan fram när vi talar om ett klimatsmart jordbruk. T.ex. strukturkalk och gips spelar en ganska liten roll om du inte har ordning på täckdikningen. Det blir då som att måla huset när taket läcker, säger Lindholm


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC