Framtidsodlarna, del 9; Björkback Gård: Gårdar med flera generationer kräver en gemensam vision

Tomas Långgård driver i dag Björkback Gård tillsammans med sina söner Andreas och Jens. För cirka 20 år sedan tog Tomas i sin tur över gården av sin far. I det nionde avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar det om att utveckla gården och jobba över generationsgränserna.
SLC - Framtidsodlarna puffbild Bjorkbackgard logo WEBB 768x460 1

På Björkback Gård i Övermalax finns det utrymme för cirka 1200 slaktsvin. Långgårds är en del av de gårdsmärkta producenterna, vilket ställer stora krav på produktionen.

– Vi kör enbart med inhemska proteiner och så har vi en antibiotikafri produktion. Överlag går produktionen i hela landet nu mot en helt sojafri utfodring av djuren. Vi minskar ju på de totala koldioxidutsläppen när vi använder eget och inhemskt producerat protein, säger Tomas Långgård.

Björkback Gård är också delägare i företaget WestFarm, som föder upp smågrisar.

– Det är jätteviktigt att vi får smågrisarna från samma ställe. Då vet vi kvaliteten och så är de alla i ungefär samma storlek när de kommer, säger Andreas Långgård.

Tomas Långgård har varit med om två generationsväxlingar på gården. År 2001 tog han formellt över gården av sina föräldrar. År 2017 var det dags för sönerna Andreas och Jens att komma med. I dag driver Tomas och sönerna verksamheten, men också den äldsta generationen finns fortfarande med på ett hörn.

– Alla tre generationer vet bäst, är envisa och vill bestämma. Men jag märker ju till exempel med Andreas och hans bror att de är mycket bättre på till exempel ny teknik i traktorerna och på it-frågor än vad jag är, säger Tomas.

– Sedan är det ju så att gamla vanor och gamla sätt att jobb på är ganska svåra att ändra. Det tar tid att fasa ut sådana vanor som har funnits med länge, säger Andreas.

Både Andreas och Tomas betonar vikten av att man har en gemensam vision när man enas om att jobba över generationsgränserna. De stora riktlinjerna och spelreglerna måste vara klara.

-Kanske allt inte har blivit exakt så som vi planerade, men de stora riktlinjerna som vi enades om har hållit, säger Tomas Långgård.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC