Potatisodlarna i Svenskfinland levererar

SLC - Potatis pase KL liten

Odlarna i Svenskfinland levererar potatis i höst trots en utmanande vår. SLC:s och ÖSP:s potatisutskott ordnade ett sommarmöte för att diskutera läget innan upptagningen av huvudskörden av potatis kör igång. På många håll är skördeutsikterna goda fastän första vågen av coronapandemin inträffade under en känslig tidpunkt under våren då produktionsinsatserna ska införskaffas och potatisen sättas. Odlarna i Finland har satsat på långsiktigt kvalitetsarbete och kvaliteten på årets skörd förväntas vara god.

– Under våren kämpade odlarna ställvis med brister i tillgången till arbetskraft och utebliven efterfrågan av potatis från storkök och restauranger. Årligen konsumeras ungefär en tredjedel av all matindustripotatis i storkök och restauranger. Eftersom skolorna och restaurangerna stängde på våren blev odlarna tvungna att hitta andra ändamål för potatis som var ämnad till offentliga kök och restauranger, säger Kaj Hemberg, ordförande för SLC:s potatisutskott.

Däremot noterade producenterna uppsving i efterfrågan av matpotatis under våren och sommaren.

– Vi hoppas att många under våren och sommaren har upptäckt vilken mångsidig råvara potatis är. I Finland odlas över 70 olika potatissorter till livsmedel, så det gäller att smaka och pröva sig fram för att hitta de egna favoriterna säger Hemberg, och tillägger att hans egen sommarfavorit är pannstekt eller grillad Siikli.

Producenterna i Svenskfinland deltar även i potatissektorns gemensamma satsning, kampanjen #potatis365 för att upplyfta potatis som en smaklig, enkel och trendig råvara. Kampanjen påminner om den inhemska potatisens låga koldioxidavtryck, ansvarsfulla odlingsmetoder och att potatis är närproducerad mat när den är som bäst. Kampanjen #potatis365 lyfter fram potatis genom att förnya recept, föra diskussion och utmana alla att pröva potatis under årets alla dagar.

Tilläggsuppgifter:

Kaj Hemberg, ordförande SLC:s potatisutskott, tfn 0400 763 837, kaj.hemberg@gmail.com

Annika Öhberg, ombudsman, SLC, tfn 040 7738 220, annika.ohberg@slc.fi

Foto på Kaj Hemberg: länk (JPG, 8,1 MG)

Mera information om kampanjen #potatis365:

https://slc.fi/potatis365
#potatis365

Mer från SLC