SLC lanserar podden Framtidsodlarna

SLC - Framtidsodlarna logo med horn med bakgrund AVLANG


Framtidsodlarna heter den nya poddserie som har premiär den 14 augusti. I respektive avsnitt får lyssnaren möta jord- och skogsbrukare inom olika produktionsinriktningar hemma i deras egen miljö i någon del av Svenskfinland. Samtalen med lantbrukarna har fokus på framtiden och hur de tio framtidsodlarna ser på sin egen produktion, mark och skog. Varannan vecka lanserar Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ett nytt avsnitt under hösten.

I poddserien reser poddredaktör Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa några producenter som drivs av utveckling, innovation och nya lösningar. Framtidsodlarna visar på bredden av kreativitet och hur olika lantbrukare ser på framtiden för sin gård och produktionsinriktning.

– Lyssnarna får bekanta sig med bland annat växt- och grönsaksodlare, husdjursproducenter och skogsbrukare. Tonen i podden är nyfiken och diskussionerna med odlarna har, precis som namnet säger, fokus på framtiden, säger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

Podden riktar sig till alla dem som är intresserade av hur det finländska jord- och skogsbruket fungerar och hur råvaror produceras. Genom podden vill även SLC att producenterna själva ska få komma till tals. Varje gård, åker och skog är unik, och i podden får lyssnarna höra hur lantbrukarna utvecklar den egna verksamheten utgående t.ex. från de möjligheter som marken, skogen och närmiljön erbjuder, enligt efterfrågan och enligt vad som passar den egna verksamheten.

I det första avsnittet, som har premiär den 14 augusti, får lyssnarna lära känna kalkonuppfödaren Kristian Bengts på gården Hemmanet i Övermark, Närpes, som var en av landets första att börja föda upp frigående ängskalkoner.

– Om jag hamnar på en öde ö och måste välja vad jag tar med mig så skulle det bli frun, barnen och två-tre kalkoner, säger Bengts. Han tror stenhårt på sin nisch och har tagit inspiration från internationella experter och anpassat uppfödningen så att den passar för finländska förhållanden.

I de kommande avsnitten får lyssnarna träffa ekonötköttsproducent Christer Jägerskiöld på Kimitoön, frilandsodlarna Rosmarie och Christer Finne i Korsholm, skogsägare Otto von Frenckell i Ingå, potatisodlare Kjell Forsgård i Jeppo, mjölkproducenterna Andreas och Sonja Johansson på Heisala i Pargas, tomatodlare Börje Ivars i Närpes, spannmålsodlare Thomas Lindholm i Snappertuna, Raseborg, svinproducenterna Tomas och Andreas Långgård i Malax och lökodlarna Johan Holmqvist och Jon Eriksson i Hammarland på Åland.


Podcasten Framtidsodlarna finns på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Tilläggsinformation:

Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 3213

Jens Berg, poddredaktör, Montem, tfn 040 585 9039

#Framtidsodlarna

Mer från SLC