SLC: Samuel Jussila är Finlands unga producenters mästare 2020

Samuel Jussila från Janakkala har utsetts till vinnare i tävlingen unga producenters mästare 2020. Utsädesodlare Samuel Jussila sköter sin gård exemplariskt, fördomsfritt och miljömässigt hållbart anser juryn, som bestod av representanter från producentorganisationerna SLC och MTK. ”Alla odlare borde ta modell av honom”, berömmer juryn.

Avsikten med tävlingen är att i branschen hitta en under 40-årig innovativ föregångare som driver en hållbar och marknadsinriktad lantbruksverksamhet. I tävlingen, som pågick under januari, deltog åtta unga lantbruksproducenter.

– Det är viktigt att vara medveten om den breda yrkeskunskapen som krävs för att driva ett lantbruk i dagens läge. Lantbruksföretagaren ska klara av allt från diverse hantverk till strategisk planering av företagsverksamheten, säger Joel Rappe, ordförande för SLC:s ungdomsutskott.  

På sin gård i Janakkala odlar Samuel Jussila utsäde, det vill säga sädesfrön till andra odlare, på 160 hektar. Juryn motiverar sitt val med Jussilas satsningar på att utveckla sitt kunnande, ledarskap och samarbete. Jussila har dessutom fördomsfritt prövat nya odlingsmetoder och odlingsväxter, samtidigt som han har deltagit i hela branschens utvecklingsarbete. 

– Vi utsåg Jussila till vinnare eftersom han driver ett rätt så traditionellt lantbruk med ett framsynt och innovativt grepp. Dessutom delar han aktivt med sig den information som han besitter, säger SLC ordförande Mats Nylund.

Samuel Jussila berättar att han är väldigt glad över vinsten. 

- Det känns trevligt att få erkänsla för det arbete jag gör av hela mitt hjärta och med hängivenhet. Till min karaktär är jag sån att det jag går in för gör jag till hundra procent, och det är roligt att se då det ger resultat.  

- Rådgivningsarbetet, vid sidan av jordbruket, har gett mig mycket, och via det har jag fått lära känna andra toppodlare och sakkunniga samt själv utvecklas som odlare. De båda jobben stöder varandra. Utan det ena skulle jag inte besitta den kunskap jag gör. Jag kan från hela mitt hjärta säga att jag förverkligar mitt kall, säger Jussila.

Vinnaren av tävlingen Finlands unga producenters mästare 2020 går vidare till den europeiska tävlingen för unga producenters mästare 2020 som ordnas i Bryssel den 26 mars 2020 av partiet European People’s Party EPP.


Tilläggsinformation: 

Samuel Jussila, 040 595 7515
Joel Rappe, ordförande, SLC:s ungdomsutskott, 050 594 1355  
Seppo Korpi, ordförande, MTK maaseutunuoret, 045 677 7192   
Mats Nylund, ordförande, SLC, 050 512 2191 
Juha Marttila, ordförande, MTK, 050 341 3167 

Mer från SLC