Vad plockar du i din inhemska matkorg?

SLC - Slc Matkorgen 800X500

Åtta av tio munnar kan mättas med inhemsk mat. Med en självförsörjningsgrad på drygt 80 procent har Finland det bra ställt jämfört med många andra länder. Det är skönt att veta i dessa osäkra tider, då länder stänger sina gränser och vi inte kan lita på att transporterna mellan länder löper som vanligt. I Finland behöver vi inte oroa oss för att maten ska ta slut.

Om vi tänker oss att det endast skulle finnas inhemsk mat i butiken, vad kan vi då plocka i varukorgen? Faktum är att vi har mycket att välja på, för Finland har en rätt så mångsidig produktion av baslivsmedel. Förutom inhemskt kött och mjölk hittar vi ägg, spannmål, potatis, rotsaker och grönsaker samt frukt och bär. Tack vare växthusodlingarna har vi tillgång till färska och rena grönsaker året runt. Eftersom frilandsgrönsaker främst kan odlas sommartid har det genom tiderna varit viktigt att vi lagrar rotsaker.

I den finländska livsmedelskedjan ingår ungefär 50 000 gårdar som producerar råvaror. För tjugo år sedan var de 80 000 gårdar. Trots att antalet gård har minskat så produceras i stort sett samma mängd råvaror som tidigare, och på lång sikt har produktionen till och med breddats. Den mångsidiga inhemska livsmedelsproduktionen som vi har i dag är ingenting vi kan ta för givet. Finländska producenter och övriga anställda inom livsmedelskedjan har naturligtvis en avgörande roll när det gäller tillgången på livsmedel i vårt land. I dag är de 300 000 personer och de behöver vårt stöd för att kunna fortsätta se till att vi har ren och bra mat på bordet.

Som konsument kan du stöda den finländska livsmedelsproduktionen genom att köpa inhemska råvaror. När du kollar förpackningar i butiken kan du hålla utkik efter symbolerna Gott från Finland och Rent inhemskt, om någon av dem syns på förpackningen så kan du lita på att produkten är inhemsk. Vi utmanar dig att handla en korg med enbart inhemsk mat. Hur många olika produkter hittar du? Vi tror att du kommer att bli överraskad över det mångsidiga utbud som vi faktiskt har här i vårt lilla land uppe i norr. Det är ett resultat av medvetna satsningar som gjorts inom det finländska jordbruket under flera årtionden.

Mia Wikström, SLC:s kommunikationschef


Vill du kommentera, fyll i din hälsning här:

Mer från SLC