Anmälningstiden för nomineringar till den nordiska mattävlingen Embla Food Awards 2021 öppnar 1.10

Känner du någon som utmärker sig inom matsektorn? I oktober öppnar nomineringstiden till Embla.
SLC - EMBLA 2021 logo avlang

Den nordiska konkurrensen mellan de bästa producenterna, budbärarna eller destinationerna för nordisk mat är benhård. Det nordiska köket är välkänt för sina rena smaker och värderingar, och det har gjort nordisk mat känd och trendig långt utanför Nordens gränser.

Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

Embla-mattävlingen ordnas nu för tredje gången. Prisfesten går av stapeln i Oslo den 11 mars 2022.

Nomineringstiden pågår den 1-31 oktober på tävlingens webbplats emblafoodaward.com. Du kan nominera dig själv eller t.ex. en vän, kollega eller förebild för den nordiska maten.

I tävlingen finns följande sju tävlingskategorier:

• Nordisk råvaruproducent
• Nordisk matentreprenör
• Nordisk mathantverkare
• Nordisk matkommunikatör
• Nordisk mat till många
• Nordisk matdestination
• Nordisk mat till barn och unga

De nominerade utvärderas enligt kriterierna nordisk, hållbar, inspirerande, unik och ärlig.

Finalisterna presenteras i december

En nationell jury utser sju nominerade, en från varje kategori, till sluttävlingen. De nominerade som går vidare till finalen i Oslo presenteras i mitten av december. Finlands jurymedlemmar är Riitta Mustonen, Kim Palhus och Johan Åberg. Som hedersjurymedlem i den nationella uttagningen deltar Anni-Mari Syväniemi.

Tidigare finländska vinnare av Embla-matpriset är Thomas Snellman i kategorin Nordisk matentreprenör 2017 samt Ainoa Winery i kategorin Nordisk mathantverkare och Svinn-Battle/Motiva Oy, Elina Ovaskainen i kategorin Nordisk mat till barn och unga 2019.

Åland deltar som eget område

I Embla-mattävlingen deltar Åland som ett eget område. De åländska jurymedlemmarna Tage Eriksson, Karin Rosenberg-Brunila och Harriet Strandvik kommer att vaska fram de åländska nominerade som kommer att representera Åland i de sju tävlingskategorierna.

Tidigare åländsk vinnare av Embla-matpriset är Michael Björklund som vann titeln Nordisk matkommunikatör 2017.

Bakgrund

Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC och stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland.

Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Ålands deltagande i Embla förverkligas via projektfinansiering av Ålands landskapsregeringen.

Den norska producentorganisationen Norges Bondelag står värd för prisfesten i Oslo den 11 mars 2022.


Tilläggsinformation:

Mia Wikström, SLC, kommunikationschef, tfn 050 355 3213
Heidi Siivonen, MTK, specialist på livsmedelsmarknaden, tfn 040 568 8802
Mari Rosenqvist, projektkoordinator för Ålands Embla-tävlingar, tfn 0457 595 78 45 (tillgänglig för förfrågningar från och med 1.10.2021)


Mera information om Embla Food Award: emblafoodaward.com

Mer från SLC