Nomineringstiden till Embla har öppnat!

Anmälningstiden för nomineringar till den nordiska mattävlingen Embla Food Awards 2021 har öppnat och pågår under oktober. Nominera en vän, kollega eller förebild för den nordiska maten eller, varför inte, dig själv.
SLC - Embla 2021 Facebook

Nu är det dags att utse Finlands tävlanden i den nordiska mattävlingen Embla som nu ordnas för tredje gången. Nomineringstiden pågår den 1-31 oktober 2021 på tävlingens webbplats emblafoodaward.com. Du kan nominera dig själv eller t.ex. en vän, kollega eller förebild för den nordiska maten till den finländska uttagningen.

I tävlingen finns följande sju tävlingskategorier:

• Nordisk råvaruproducent
• Nordisk matentreprenör
• Nordisk mathantverkare
• Nordisk matkommunikatör
• Nordisk mat till många
• Nordisk matdestination
• Nordisk mat till barn och unga

Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten. Prisfesten går av stapeln i Oslo, Norge den 11 mars 2022.

Finalisterna presenteras i december

En nationell jury utser en nominerad från varje kategori till sluttävlingen i Oslo. De anmälda utvärderas enligt kriterierna nordisk, hållbar, inspirerande, unik och ärlig. De nominerade som går vidare till finalen presenteras i mitten av december.

Tidigare finländska vinnare av Embla-matpriset år 2017 är Thomas Snellman i kategorin Nordisk matentreprenör. År 2019 kammade Ainoa Winery hem segern i kategorin Nordisk mathantverkare och Svinn-Battle/Motiva Oy, Elina Ovaskainen i kategorin Nordisk mat till barn och unga.

I Embla-mattävlingen deltar Åland som ett eget område och de som anmält sig till tävlingen utvärderas av en åländsk jury. Tidigare åländsk vinnare av Embla-matpriset är Michael Björklund som vann titeln Nordisk matkommunikatör 2017.

Nordiska bondeorganisationernas NBC står bakom Embla

Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC och stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland.

Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Ålands deltagande i Embla förverkligas via projektfinansiering av Ålands landskapsregeringen på uppdrag av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i samarbete med Ålands producentförbund ÅPF.

Den norska producentorganisationen Norges Bondelag står värd för prisfesten i Oslo den 11 mars 2022.


Tilläggsinformation:

Mia Wikström, SLC, kommunikationschef, tfn 050 355 3213
Heidi Siivonen, MTK, specialist på livsmedelsmarknaden, tfn 040 568 8802
Mari Rosenqvist, projektkoordinator för Ålands Embla-tävlingar, tfn 0457 595 78 45

Mera information om Embla Food Award:
emblafoodaward.com.

#emblafoodawards

Mer från SLC