– Embla-mattävlingen är en hyllning till nordisk mat. Med Embla stärker vi den gemensamma nordiska matidentiteten och hyllar dem som står bakom maten, säger Bjørn Gimming, ordförande i för Norges Bondelag som står för värdskapet för Embla 2022.
Embla-finalen äger rum den 11 mars 2022 i Oslo. Finlands representanter i de olika tävlingskategorierna är:
• Nordisk mathantverkare (Nordic Food Artisan): Herkkujuustola
• Nordisk matentreprenör (Nordic Food Entrepreneur): Ville Haapasalo / Haapasaon Hatsapurit
• Nordisk matkommunikatör (Nordic Food communicator): Satokausikalenteri
• Nordisk råvaruproducent (Nordic Food Producer): Voimapapu
• Nordisk matdestination (Nordic Food Destination): ERG European Region of Gastronomy Kuopio
• Nordisk mat till barn och unga (Nordic Food for Children and Youth): Kokkaa kotimaista-kampanjen
• Nordisk mat till många (Nordic Food for many): Mikaelskolan / Steinerpedagogikens vänner i Västnyland rf.
De tävlande utvärderas enligt kriterierna inspirerande, hållbar, unik, ärlig och inte minst nordisk.
Tävlingsdeltagarna från alla nordiska länder kommer att presenteras på tävlingarnas webbplats emblafoodaward.com.
Finlands deltagare i tävlingen valdes ut av en nationell jury som består av:
Johan Åberg, jordbruksdirektör, MTK
Kim Palhus, köksmästare
Riitta Mustonen, matjournalist, Maaseudun Tulevaisuus
Anni-Mari Syväniemi, (hedersmedlem) verksamhetsledare, Föreningen Matinformation rf
Johan Åberg, som är ordförande för Finlands Embla-juryn, är mycket nöjd med tävlingens popularitet.
– Årets deltagarantal är häpnadsväckande. Det speglar det ökade intresset för nordisk mat och dess skapare – livsmedelsproducenterna. För oss finländare är det naturligt att delta i den här typen av tävling, eftersom finländsk mat är jordnära och okomplicerad, säger Åberg.
Tidigare finländska vinnare av Embla-matpriset år 2017 är Thomas Snellman i kategorin Nordisk matentreprenör samt Michael Björklund från Åland som vann titeln Nordisk matkommunikatör. År 2019 kammade Ainoa Winery hem segern i kategorin Nordisk mathantverkare och Svinn-Battle/Motiva Oy, Elina Ovaskainen i kategorin Nordisk mat till barn och unga.
Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC och stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland.
Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Ålands deltagande i Embla förverkligas via projektfinansiering av Ålands landskapsregeringen på uppdrag av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i samarbete med Ålands producentförbund ÅPF.
Tilläggsinformation:
Mia Wikström, SLC, kommunikationschef, tfn 050 355 3213
Heidi Siivonen, MTK, specialist på livsmedelsmarknaden,, tfn 040 568 8802
https://emblafoodaward.com/
#emblafoodawards
Läs pressmeddelandet på finska på mtk.fi
Läs pressmeddelandet om Ålands Embla-finalister här