Finlands Embla-kandidater har utsetts

Totalt 370 sökande anmälde sig till den nordiska Embla-mattävling denna gång. I Finland fanns det nästan 70 sökande. Mat både intresserar och bidrar till diskussioner på ett aldrig tidigare skådat sätt samtidigt som innovationer inom matbranschen frodas. Detta var också tydligt bland de sökande. Det nordiska köket är känt för sina rena och fräscha smaker samt högkvalitativa, färska och säkra råvaror.
SLC - Embla 2021 Facebook

– Embla-mattävlingen är en hyllning till nordisk mat. Med Embla stärker vi den gemensamma nordiska matidentiteten och hyllar dem som står bakom maten, säger Bjørn Gimming, ordförande i för Norges Bondelag som står för värdskapet för Embla 2022.

Embla-finalen äger rum den 11 mars 2022 i Oslo. Finlands representanter i de olika tävlingskategorierna är:

• Nordisk mathantverkare (Nordic Food Artisan): Herkkujuustola

• Nordisk matentreprenör (Nordic Food Entrepreneur): Ville Haapasalo / Haapasaon Hatsapurit

• Nordisk matkommunikatör (Nordic Food communicator): Satokausikalenteri

• Nordisk råvaruproducent (Nordic Food Producer): Voimapapu

• Nordisk matdestination (Nordic Food Destination): ERG European Region of Gastronomy Kuopio

• Nordisk mat till barn och unga (Nordic Food for Children and Youth): Kokkaa kotimaista-kampanjen

• Nordisk mat till många (Nordic Food for many): Mikaelskolan / Steinerpedagogikens vänner i Västnyland rf.

De tävlande utvärderas enligt kriterierna inspirerande, hållbar, unik, ärlig och inte minst nordisk.

Tävlingsdeltagarna från alla nordiska länder kommer att presenteras på tävlingarnas webbplats emblafoodaward.com.

Finlands deltagare i tävlingen valdes ut av en nationell jury som består av:
Johan Åberg, jordbruksdirektör, MTK
Kim Palhus, köksmästare
Riitta Mustonen, matjournalist, Maaseudun Tulevaisuus
Anni-Mari Syväniemi, (hedersmedlem) verksamhetsledare, Föreningen Matinformation rf

Johan Åberg, som är ordförande för Finlands Embla-juryn, är mycket nöjd med tävlingens popularitet.

– Årets deltagarantal är häpnadsväckande. Det speglar det ökade intresset för nordisk mat och dess skapare – livsmedelsproducenterna. För oss finländare är det naturligt att delta i den här typen av tävling, eftersom finländsk mat är jordnära och okomplicerad, säger Åberg.

Tidigare finländska vinnare av Embla-matpriset år 2017 är Thomas Snellman i kategorin Nordisk matentreprenör samt Michael Björklund från Åland som vann titeln Nordisk matkommunikatör. År 2019 kammade Ainoa Winery hem segern i kategorin Nordisk mathantverkare och Svinn-Battle/Motiva Oy, Elina Ovaskainen i kategorin Nordisk mat till barn och unga.

Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC och stöds av Nordiska Ministerrådet och är en del av Ny nordisk mat III-programmet. I tävlingen medverkar Island, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Åland, Färöarna och Grönland.

Finland representeras i projektet av Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Ålands deltagande i Embla förverkligas via projektfinansiering av Ålands landskapsregeringen på uppdrag av Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC i samarbete med Ålands producentförbund ÅPF.

Tilläggsinformation:

Mia Wikström, SLC, kommunikationschef, tfn 050 355 3213
Heidi Siivonen, MTK, specialist på livsmedelsmarknaden,, tfn 040 568 8802

https://emblafoodaward.com/
#emblafoodawards

Läs pressmeddelandet på finska på mtk.fi

Läs pressmeddelandet om Ålands Embla-finalister här

Mer från SLC