Säsongsstart för Framtidsodlarna: I en vertikalodling kan du bestämma över hela växtklimatet

Robbes lilla trädgård i Lindkoski, Lappträsk beskrivs i dag som “Skandinaviens mest avancerade trädgård”. Grundaren Robert Jordas drivs av nyfikenhet och av att våga testa nytt. I säsongens första avsnitt av podcasten Framtidsodlarna ställer vi frågan: Är de tekniskt avancerade vertikalodlingarna lösningen på den framtida matproduktionen i en allt globalare och tätbefolkad värld?
SLC - Framtidsodlarna 11 Jordas logo WEBB 1

– Som växthusodlare i dag borde man vara både hortonom för att förstå plantfysiologin och så borde man ha en gedigen ingenjörsutbildning inom till exempel maskinteknik, säger Robert Jordas.

Jordas odlar i dag sallader och örter i cirka 1,5 hektar stora växthus och i sina vertikalodlingar. Företaget sysselsätter cirka 30 personer och flera av de anställda är specialiserade på teknik.

Tekniken i de flesta växthus i dag är avancerad. Det kan handla om transportband, hissar, automation och teknik som styr klimatet i växthuset. Men speciellt i en vertikalodling krävs det en mycket avancerad maskinpark.

– Det centrala med en vertikalodling är att du har full kontroll på klimatet och omgivningen som grödorna växer i, berättar Jordas.

I praktiken ställer du in temperaturen, luftfuktigheten, ljuset, bevattningen, gödslingsnivån, koldioxidnivån, dagslängden och färgen på ljusspektret.

– Sedan kan du per produkt göra en styrning av vilket klimat som är optimalt för just den växten, säger Jordas.

Till fördelarna med en vertikalodling hör en mindre vattenåtgång än i ett vanligt växthus och Jordas nämner också att man kan få ut en starkare smak och färg, speciellt på örter.

– Det talas ofta om att vertikalodlingar ska rädda hela världens matproduktion, men så är det nog inte. Visst kan man odla det mesta i en vertikalodling men det är alla gånger inte lönsamt. Innan man börjar måste man räkna noggrant hur mycket energi som behövs för att odla en viss produkt, säger Robert Jordas.

Speciellt i USA och i Japan går utvecklingen inom vertikalodlingen nu snabbt. Drivkrafterna bakom utvecklingen är dels bristen på areal i Japan och dels trycket på att producera lokalt i USA. i Japan drömmer man om att kunna skapa vertikalodlingar i skyskrapor på cirka 30 våningar.

Robbes lilla trädgård blev därför också intressant för de internationella teknikjättarna. Bland annat japanska Fujitsu inledde ett samarbete med Jordas. Ett samarbete som som har gett honom mycket ny kunskap men som också har fått honom att se realistiskt på framtiden.

– Just nu tar jag kanske ett litet steg tillbaka. Jag är inte så fascinerad över en vertikalodling med 30 våningar, det ska kanske bara vara två till fyra våningar. Det avgörande för att lyckas är sist och slutligen inte vertikalodlingen i sig utan hur bra plantorna växer och trivs, säger framtidsodlaren Robert Jordas.

Lyssna här:

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC