Framtidsodlarna, del 13: Hon drivs av vägen från ax till limpa

Utvecklingen behöver inte alltid vara det samma som expansion. Utveckling kan lika väl handla om att förädla det som redan finns. På Mörby gård blir slutresultatet mjöl, köttprodukter och honung som säljs i gårdsbutiken. I det nya avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar det om konsten att producera det spannmål och mjöl som framtidens konsumenter vill ha.
SLC - Framtidsodlarna 12 Alm logo WEBB 1

När Anna Alm var 13 år bestämde hon sig för att ta över den anrika släktgården Mörby gård i västra Nyland. I dag är hon ägaren och bonden på en helhet som består av kor och cirka 500 hektar, bestående av åkrar, skogar och vattendrag. I hjärtat av Mörby finns gårdsbutiken där hon säljer ekologiska produkter som alla mestadels har producerats på gården. Man kan lugnt säga att Anna Alm har många bollar i luften samtidigt.

– Du behöver inte alltid ha exakt koll på alla bollar i luften, det räcker att de i något skede är där de ska vara. Det är som när du jonglerar, inte håller du då heller alla bollar i handen samtidigt. Men framåt vill jag med gården, att stå stilla är att långsamt gå bakåt. Jag tror starkt på utveckling, men det behöver inte alltid betyda fler djur eller en större areal. Jag vill först se utvecklingspotentialen i det vi redan har, säger Anna Alm.

Hon beskriver att hon hela tiden söker den optimala balansen på gården. Hon utvecklar nya produkter, men vill samtidigt se till att det också ska vara trivsamt och en glädje att bo och jobba på gården. Av alla saker hon har på gång är det just nu spannmålsodlingen och utvecklingen av den hon brinner allra mest för.

– Det känns som en så grundläggande produktion, men det krävs en djungel av kunskap när man ser på hela kedjan från den grundläggande jordbehandlingen till själva kvaliteten på det mjöl som krävs när man vill baka ett visst sorts bröd, berättar Alm.

Det var bland annat därför som Anna Alm bestämde sig för att köpa den gamla kvarnen i Svartå. Mörby hade under decennier använt kvarnen och när ägaren började tala om att sälja blev Anna orolig. Vem skulle nu mala det mjöl som säljs i gårdsbutiken?

– Jag kom då till att kvarnen skulle passa bra in i vår helhet och stödja det vi redan nu håller på med. Min tanke har alltid varit att vi ska vidareförädla det vi odlar på våra egna åkrar. En annan orsak till att jag köpte kvarnen var att jag har bestämt att det åtminstone vart femte år ska hända något större på gården. När jag köpte kvarnen var det ganska exakt fem år efter att jag hade tagit över gården, minns Anna Alm.

Vilken den följande större satsningen blir vet hon ännu inte. Hon vet endast att hon och gården inte får stagnera. Mycket av det nya hon utvecklar kommer till efter samtal med slutkonsumenterna, men hon vill trots det alltid själv kunna stå för det hon producerar och säljer.

– Ofta när jag tar fram en ny produkt utgår jag från mig själv och det jag själv sku vilja använda i köket. Sedan finns ju större trender, som till exempel att allt fler kunder vill ha fullkornsmjöl. Utmaningen med fullkorn är att det är svårt att baka ett gott och “fluffigt” bröd enbart med fullkorn. Därför skaffade vi Finlands första virvelkvarn, som med luft slipar kärnorna till ett finmalet fullkornsmjöl. När jag bakar i dag blandar jag vanligt vetemjöl med enkorn från vår virvelkvarn, säger framtidsodlaren Anna Alm.


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC