Framtidsodlarna, del 19: “Besök många andra gårdar innan du startar nytt”

Jeggars gård i södra Kyrkslätt var för några år sedan en konventionell spannmålsgård. I dag producerar man ekologiskt lamm- och nötkött på gården. Under några år förändrade Hanna Westman och Rickard Backman i princip allting på Jeggars. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om mod att våga starta nytt och om vikten av en god planering.

Lyssna nu

SLC - Framtidsodlarna 19 Westman Backman logo WEBB 2

Hanna Westman och Rickard Backman fick många i Kyrkslätt att höja på ögonbrynen när de för några år sedan meddelade att de kommer att starta en ny djurgård. De bestämde sig för att bygga en ladugård på Jeggars gård och inleda både ekologisk får- och nötköttsproduktion.

Det geografiska läget var en stor bidragande orsak till att de vågade ta steget. Jeggars gård ligger endast en halvtimme från Helsingfors centrum.

– Vissa har undrat hur vi vågar, men mest har vi fått höra positiva kommentarer. Folk säger att de lyfter på hatten för att vi nu vågar satsa på närproducerat kött. Och vårt geografiska läge var helt klart en bidragande orsak. Det bor massor av slutkonsumenter här nära och vårt mål är att sälja kött direkt till dem, säger Hanna Westman.

En annan orsak till att de bestämde sig för den nya inriktningen var Hannas stora intresse för djur. Tack vare expansionen såg de att de bägge kan ha en jobbframtid på gården.

Förändringarna på Jeggars har skett i etapper. I det första skedet övergick de från konventionell till ekologisk växtodling. Parallellt med den förändringen inleddes planeringen av den nya ladugården.

– Vi gjorde många studiebesök när vi började planera det här. Vi började med att besöka vänner som har motsvarande enheter. Sedan fick vi tips om andra som har byggt nytt och så åkte vi dit för att titta. Vi ville veta vad andra har varit nöjda och missnöjda med. Efter det försökte vi skapa oss en bild av hur helheten kunde se ut på vår gård, säger Rickard Backman.

Att ta in djur på gården kräver att man i god tid tänker om angående hela produktionen och balansen på gården.

– Man måste tänka igenom en sådan här förändring noggrant. Vi måste till exempel långt tidigare så in vall så att djuren får sitt foder. Vi fick också göra om hela odlingsplanen. Vilka skiften är bra för vad, var ska djuren vara ute på bete, vart för vi ut gödslet och varifrån får vi all halm som behövs? Det var en ordentlig utmaning att fundera om gällande i princip allting på gården, säger Rickard Backman.

Med facit på hand är Hanna och Rickard nöjda med hur dent nya produktionen har inletts. De nya rutinerna börjar sitta och följande steg är att utveckla försäljningen.

Trots att förändringen har varit både lång och arbetsdryg uppmuntrar de andra att våga testa att förändra balansen på gården.

– Det viktigaste är att planera, räkna, göra många studiebesök och att tala med andra som håller på med liknande saker. En annan lärdom är att man i god tid ska be in många offerter så att man hinner fundera noggrant på vad man behöver. Och så ska man alltid våga fråga om det är något man inte är säker på, säger Hanna Westman.


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC