Framtidsodlarna är tillbaka den 18 augusti

I den andra säsongen av poddserien Framtidsodlarna får lyssnarna varannan vecka under hösten möta tio nya framtidsodlare i någon del av Svenskfinland. Framtidsodlarna ligger alla på sitt eget sätt i framkant inom sitt område och odlar bokstavligen för framtiden.
SLC - Framtidsodlarna somebild allman WEBB 2

Den andra säsong av SLC:s poddserie Framtidsodlarna kör igång med start den 18 augusti. Under hösten får lyssnarna möta tio nya framtidsodlare inom olika produktionsinriktningar hemma i deras egen miljö i någon del av Svenskfinland. I poddserien är det odlarna själva som kommer till tals, och nyfiken samtalspartner är poddredaktör Jens Berg.

Framtidsodlarna visar på den bredd av kreativitet, innovation och framåtanda som finns bland finländska jord- och skogsbrukare. Många av diskussionerna handlar även om att se framåt och våga tänka och testa på det obekanta.

På frågan ”vad är en Framtidsodlare för dig?” svarar en av höstens Framtidsodlare så här:

– För mig är en framtidsodlare en som ser nånting som kanske är lite osynligt för tillfället. Man förknippar ofta odling med någonting som har stagnerat, något lite gammalt och gammalmodigt. Det gör jag absolut inte, för en odlare tänker alltid på framtiden och är alltid positivt inställd till framtiden. Framtiden igen ser jag som en sak där man också måste titta lite bakåt. Om man tänker på vad vi behöver i framtiden så är det odling och mat.

I de tio poddavsnitten får lyssnarna träffa växthusodlare Robert Jordas vid Robbes lilla trädgård i Lappträsk, fårproducent och ekonomirådgivare Christoffer Ingo vid Ådalens får i Korsholm, ekobonde Anna Alm på Mörby gård i Raseborg, ekomjölkproducent Jussi Murto-Koivisto på gården Jmk-Milkhouse i Närpes, fårproducent Charlotta Björklöf på Västeräng gård i Nagu, lantbruksvetenskapsstuderande och mjölkproducent Anton Broända på Åsbro Mjölk i Kronoby, jordbrukare och gräsmattsodlare Birgitta Eriksson-Paulson på gården Södergård i Hammarland på Åland, skogsbruksingenjör och jordbrukare Robert Flén i Nykarleby, nötköttsproducenterna Hanna Westman och Rickard Backman på Jeggars gård i Kyrkslätt samt svinproducenterna Kjell-Göran Paxal och Henrik Holm på Westfarm i Korsholm.

Podden riktar sig till alla dem som är intresserade av hur den finländska maten produceras, hur lantbrukare bakom maten ser på framtiden och framtidsutvecklingen av lantbruket.

Den andra säsongen av Framtidsodlarna har premiär den 18 augusti på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. Varannan vecka lanseras ett nytt avsnitt under hösten. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

De tio första avsnitten från poddseriens första säsong hittar du här:

Mer från SLC