Framtidsodlarna, del 14: “Vi bönder har världens viktigaste uppgift”

I fjol belönades Jussi Murto-Koivisto med Schaumanska jordbrukspriset, som delas ut till någon som påverkat och befrämjat jordbruket i svenska Österbotten. Murto-Koivisto producerar ekologisk mjölk i Närpes och han vill både öppet visa och konstruktivt diskutera hur matproduktionen i dag går till. I det nya avsnittet av podcasten Framtidsodlarna får vi höra hur Murto-Koivisto från grunden byggde upp hela sin gård.
SLC - Framtidsodlarna 14 Murto Koivisto logo WEBB ny

– För mig var det stort att få det Schaumanska priset. Jag började min karriär som bonde när jag var tio år och under den tiden idrottade mina klasskamrater och fick via det priser och erkänsla. För mig tog det 30 år att få ett pris. Väntan var lång och därför känns det också så bra, säger Jussi Murto-Koivisto i Pjelax, Närpes.

I prismotiveringen står det bland annat att Murto-Koivisto har “öppnat sin produktion för allmänheten”. Han är bland annat aktiv på sociala medier där han visar hur de olika arbetsmomenten på gården går till.

– För mig är det viktigt att visa upp vardagen på gården så att man inte får en felaktig bild av hur det är att vara lantbruksföretagare. Det är inte bara skoj att sitta och köra en traktor, det är hård företagsverksamhet där uppgiften är att hålla våra magar mätta. Och vi som producerar maten, för allt fler människor, blir bara färre och färre. Därför är det ett otroligt stort ansvar vi har, säger Murto-Koivisto.

Jussi Murto-Koivisto har byggt upp hela sin verksamhet från grunden. På gården finns i dag totalt 150 djur och 290 hektar mark, varav cirka 30 hektar är betesmarker för djuren.

– De första tio åren var kämpiga. Jag måste köpa eller arrendera allt, ingenting kom gratis. Jag hade ett studielån på 3 000 euro i fickan när jag började. Men sedan när lånen var tagna och korna var i ladugården var det bara att försöka få sömn på kvällarna och kämpa på, minns Murto-Koivisto.

Jussi Murto-Koivisto är också en aktiv samhällsdebattör om vår matproduktion. Speciellt debatten om köttets vara eller inte vara har engagerat honom. Han efterlyser att vi i debatten borde gå till grunden med att fundera på varifrån köttet kommer och vilka alternativen är.

– Det är för mycket on och off i diskussionen. Vi borde fokusera på lösningarna i stället för att enbart säga att vi inte ska äta kött. Vi bönder har världens viktigaste uppgift och det är att föda den allt växande mänskligheten. I Finland har vi ett så pass nordligt klimat att det inte passar överallt att odla växtbaserade proteiner eller spannmål. På många ställen passar gräset bäst och när djuren sedan kan förvandla det här växtproteinet till djurprotein är det en vettig produktion. Det är inte så svartvitt som vissa får det att låta, säger Murto-Koivisto.

Han ser också att det nu finns en del som vill plocka politiska poäng genom att säga att de vill förbjuda allt kött från våra matbord. Murto-Koivisto efterlyser i stället en klimatdiskussion där vi ser de verkliga problemen. Bland annat har han skrivit att “det bästa som kunde hända miljön var coronapandemin”.

– Diskussionen hade gått över styr när den stora miljöboven blev metanutsläppen. Men när coronan kom stannade i princip all flygtrafik och vägarna blev tomma. Då kunde man i många storstäder i världen för första gången på länge se en klar himmel. Det visar tydligt var våra största miljöproblem finns idag, säger framtidsodlaren Jussi Murto-Koivisto.

Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område.

Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC