Jordbrukare protesterar i dag genom att sälja livsmedel till producentpriser över hela Finland - den ekonomiska krisen på gårdarna måste beaktas på livsmedelsmarknaden

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ordnar en demonstration idag den 17 november på grund av den ekonomiska krisen inom jordbruket. Vid evenemanget protesterar bönderna mot sin svaga position på livsmedelsmarknaden genom att sälja mat till producentpriser. Evenemanget ordnas på Narinkens torg i Helsingfors samt på tolv andra platser runt om i Finland, bland annat i Karleby 17.11 och i Mariehamn 25.11. De matportioner och produkter som säljs varierar från ort till ort. Enligt en färsk undersökning som gjorts på uppdrag av MTK av Kantar TNS Agri skulle se flesta finländare vara villiga att betala mer för sin mat om prisökningen kanaliserades direkt till jordbrukaren.
SLC - Producentjippo 14 11 2012 042 webb
Producentorganisationerna genomförde en priskampanj och sålde produkter till producentens pris 14.11.2012 på Narinken. Foto: Mia Wikström

Jordbruket har drivits in i en nedåtgående spiral under hösten. Priserna på produktionsinsatser så som gödselmedel, foder och energi har i år stigit snabbt och oförutsägbart, samtidigt som sommartorkan har krympt skörden. Bondens ekonomiska och mentala motståndskraft har drivits till sin spets.

– Marknaden har inte lyckats korrigera situationen. Nu har många gårdar redan en akut betalningskris, eftersom gårdarnas intäkter inte har ökat i takt med att kostnaderna har ökat, säger MTK:s ordförande Juha Marttila.

Producentorganisationerna MTK och SLC deltar inte och får inte heller delta i förhandlingar om livsmedelspris. Vårt livsmedelssystems öde kommer att avgöras i förhandlingarna mellan industrin och handeln.

– Nu är det dags för alla parter kring förhandlingsbordet att ta sitt ansvar för att finländarna ska kunna äta inhemsk mat också i framtiden. Bakom varje måltid finns alltid en bonde, och nu måste bonden få en större andel av priset. Klockorna klämtar, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Bondens andel av priset på ekologiskt rågbröd, matpotatis, nötfärs, kyckling, ägg från golvhöns, havredryck, öl och gris kassler finns på kampanjsidorna https://slc.fi/rejaltinhemskt och www.mtk.fi/reilustikotimaista.

Under huvudevenemanget som inleds idag kl. 11 på Narinken säljer jordbrukarna till producentpris:

  • 750 st. hinkar med 5 kg potatis för 1 € per st. (hinken ingår i köpet)
  • 750 st. äggpaket (10 ägg) från frigående höns för 0,50 € per paket
  • 500 portioner köttsoppa för 0,40 € per portion
  • 250 portioner vegansk ärtsoppa för 0,10 € per portion

Under protesten har konsumenterna möjlighet om de så önskar att visa sitt stöd till producenterna genom att betala ett högre, rättvisare pris än producentpriset.

Under evenemanget är det också möjligt att skriva under en adress till förmån för finländsk livsmedelsproduktion. Man kan också visa sitt stöd för frågan genom att gilla evenemangssidan och inlägg på sociala medier samt genom att ta del i diskussionen på sociala medier genom #rejältinhemskt och #reilustikotimaista.

Jordbrukarna vill få en större andel av sina inkomster från marknaden. Produktion av högsta kvalitet till producentpriser som är under EU-genomsnittet är en ohållbar ekvation. Varför får den minst som gör mest, frågar sig bönderna.

Länkar:


Tilläggsinformation:
Mats Nylund, ordförande, SLC, tfn 050 512 2191
Jonas Laxåback, verksamhetsledare, SLC, tfn 040 940 273
Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 321
Juha Marttila, ordförande, MTK, tfn 050 341 3167
Johan Åberg, jordbruksdirektör, MTK, tfn 040 523 3864
Jyrki Wallin, verksamhetsledare, MTK, tfn 050 522 5207

Mer från SLC