Målen är att
- göra produktionen av närproducerad mat mångsidigare och öka den så att den möter efterfrågan, möjliggöra nya försäljnings- och distributionskanaler samt höja den närproducerade matens förädlingsgrad
- förbättra möjligheterna till småskalig livsmedelsförädling och försäljning genom lagstiftning, rådgivning och forskning
- öka andelen närproducerad mat den av offentliga upphandlingen genom att förbättra upphandlingskompetensen och höja kvalitetskriterierna och upphandlingskraven
- intensifiera samarbetet mellan dem som arbetar inom närmatssektorn
- höja uppskattningen av maten och aktörerna inom matkedjan och öka deras synlighet
– Vi har redan en längre tid utvecklat närmatssektorn och det systematiska arbetet börjar ge resultat. I dagsläget är det allt lättare att köpa närproducerat via olika försäljningskanaler. Det är dock viktigt att vi fortsätter arbetet med att utveckla närmatssektorn. Det krävs också ett långsiktigt engagemang från statsmaktens sida, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.
I december-januari fick intressegrupperna komma med kommentarer om närmatsprogrammets utkastet, vilka i tillämpliga delar har beaktats i det uppdaterade programmet. Närmatsprogrammet finns att få på mmm.fi/lahiruoka.
Ytterligare information:
Kirsi Viljanen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 142, fornamn.efternamn@mmm.fi