Med kärlek till vår finländska mat

Maten och kärleken till maten förenar oss finländare. Bondens kärlek till den finländska maten börjar genom kärleken till jorden, och genom att förvalta jorden på bästa sätt. Bondens viktigaste uppgift är att producera mat av hög kvalitet och samtidigt ta ha hand om marken, djuren och skogen på ett hållbart sätt för kommande generationer.
SLC - Glad Finlandska matens dag 2021 webb

Många konsumenter väljer även att visa sin kärlek till den finländska maten, och en ypperlig dag att göra det är när vi firar Finländska matens dag den 4 september varje år. Den finländska maten är värd en egen dag. Dagen är samtidigt en eloge till alla de producenter, förädlare och tillverkare som står bakom maten.

Trots att vi i EU har gemensam lagstiftning när det gäller jordbruk och livsmedel har vi i Finland redan långt före EU-medlemskapet satt ribban mycket högre för vår egen matproduktion. Vi har byggt upp en livsmedelstrygghet som börjar redan på gårdsnivå och som sträcker sig genom hela livsmedelskedjan, ända från jord till bord.

Det finns bara goda orsaker att välja mat från Finland. Därför är det på sin plats att påminna om några av orsakerna:

1. Minimal användning av antibiotika
2. Rent mjöl i påsen
3. Klimatfördelar med finländsk mat
4. Du vet varifrån maten kommer
5. Djur som mår bra är en hederssak
6. Bakom varje måltid finns en bonde

Läs mer om 6 orsaker att välja finländska mat på https://slc.fi/valjinhemskmat

Fira Finländska matens dag den 4 september genom att duka upp ditt matbord med inhemska råvaror. Finländsk mat känner du enklast igen genom att hålla utkik efter Gott från Finland-märket eller hjärtbladsmärket Rent inhemsk på produktförpackningarna.

Läs mer om Finländska matens dag på www.hyvaasuomesta.fi

Smaklig måltid!

Mia Wikström
SLC:s kommunikationchef

VILL DU KOMMENTERA TEXTEN, FYLL I FORMULÄRET NEDAN:

*
*

Mer från SLC