MMM & Mane: Finlands största idéfestival, Landsbygdsparlamentet 2021 har startat!

Hela folkets favoriter Inari Fernández och Christoffer Strandberg välkomnade alla till det landsomfattande Landsbygdsparlamentet 2021. Med dem i morgonsoffan satt jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (på distans), Södra Österbottens landskapsdirektör Asko Peltola och Kurikkas stadsdirektör Anna-Kaisa Pusa.

På morgonsoffan diskuterades evenemangets betydelse samt Jaris, Askos och Anna-Kaisas förväntningar för evenemanget.

Ministern deltog på distans i öppningsdiskussionen och poängterade att man under Landsbygdsparlamentet hör olika upplevelser och synpunkter från olika delar av landet. Han framhävde vikten av att lyssna: ”Landsbygdsparlamentets målsättning är att få tillstånd mer mångsidig och uppbyggande landsbygdsdiskussion och ta fram de många möjligheter som finns på den finländska landsbygden – det är fint att vi inte bara har en landsbygd i Finland”.

Asko Peltola, landskapsdirektör för Södra Österbotten, är eko-odlare, uppväxt på landsbygden och landsbygdsinvånare. Han önskar att evenemanget lyfter fram landsbygdernas frågor och gör dem synliga. ”För mig har landsbygden alltid varit ett färggrant lapptäcke som täcker största delen av Finland. Landsbygden är en nationell resurs som förtjänar att bli hörd”, säger Asko.

Kurikkas stadsdirektör Anna-Kaisa Pusa har varit engagerad i förberedelserna av Landsbygdsparlamentet sedan staden beslutade att ansöka om att få stå värd för Landsbygdsparlamentet 2020. På grund av koronapandemin sköts evenemanget fram till år 2021. Anna-Kaisa är glada över att evenemanget äntligen förverkligas. "Varmt välkomna att besöka Kurikka virtuellt!", önskar Anna-Kaisa. ”Vår landsbygd är modern, förnybar, full av gemenskap och möjligheter! Landsbygdsparlamentets evenemang är ett utmärkt tillfälle att diskutera landsbygdspolitikens huvudfrågor."

I slutet av diskussionen skickade Jari, Asko och Anna-Kaisa hälsningar till alla evenemangets partners och deltagare: ”Utnyttja denna fantastiska möjlighet att få ny kunskap och nya insikter om landsbygden. Och framför allt, ha kul! ”

Prisgalan och huvuddiskussionerna för evenemanget sändas live på evenemangets webbplats landsbygdsparlamentet.fi. Att följa med livesändningen kräver ingen förhandsregistrering.

Landsbygdsparlamentet 2021 -evenemanget kommer att organiseras virtuellt och multilokalt på flera olika platser i Finland den 28-30 september 2021. Evenemangets huvudsändning streamas från Kurikan Kampus i Södra Österbotten.

Landsbygdsparlamentet förverkligas i ett omfattande samarbete mellan olika parter från byar till statsförvaltningen. Huvudarrangörerna för evenemanget är Landsbygdspolitiska rådet (MANE), Kurikka stad, Leader Suupohja, landsbygdsnätverket, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK ry samt Finlands byar r.f.

Tilläggsuppgifter

Antonia Husberg, antonia.husberg@gov.fi, tfn. 029 516 2033

Laura Latvakoski, laura.latvakoski@gov.fi, tfn. 029 516 2054


Landsbygdspolitiska rådet (MANE) är ett tvärsektoriellt och sektoröverskridande organ som tillsatts av statsrådet. MANE leder och drar upp riktlinjer för den nationella landsbygdspolitiken. Information om den nationella landsbygdspolitiken, rådets och dess sekretariats verksamhet samt forsknings- och utvecklingsarbete finns tillgängligt på webbsidan landsbygdspolitik.fi.

Mer från SLC