MTK och SLC kräver klimatåtgärder för jord- och skogsbruket av regeringen – ordförandena anländer till Ständerhuset med traktor, skogsmaskin och biogasbil på torsdagen 2.9

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter (MTK) och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) framför sina krav till regeringen om klimatåtgärder inom jord- och skogsbruket inför budgetrian vid Ständerhuset torsdagen den 2 september. Organisationerna påminner även om att jord- och skogsbruket är de enda sektorer som naturligt kan binda koldioxid.
SLC - P6071968 pellolla 1000 MTK
Foto: MTK

Under ledning av MTK:s ordförande Juha Marttila och SLC:s ordförande Mats Nylund samlas organisationens representanter framför Ständerhuset torsdagen den 2 september från och med kl. 11.45. Till tillfället har statsministern och regeringens ministrar bjudits in och ombetts hålla anföranden.

Följ med Facebook-livesändningen från Ständerhuset som genomförs av Maaltavastaajat-podden (på finska). Sändningen inleds kl. 11.40.

På plats vid Ständerhuset finns även riksdagsledamöter, europaparlamentariker samt organisationernas förtroendevalda och sakkunniga.

MTK:s och SLC:s krav inför regeringens budgetria offentliggörs 2.9 kl. 12:
- på svenska: slc.fi/verkstallklimatvagkartorna
- på finska: www.mtk.fi/ilmastotiekarttakaytantoon

I slutet av veckan bjuder MTK:s och SLC:s medlemsorganisationer också in regionernas riksdagsledamöter och andra intressegrupper att bekanta sig med jord- och skogsbrukets klimatarbete i sina egna regioner. SLC Åboland i samarbete med Väståbolands skogsvårdsförening uppvaktar även riksdagsledamot Sandra Bergqvist i Nagu den 2 september. ÖSP i samarbete med Skogsvårdsföreningen Österbotten bjuder in österbottniska beslutsfattare för att bekanta sig med jord- och skogsbrukets klimatåtgärder den 3 september i Lillby.

Delta i diskussionen på sociala medier: #verkställklimatvägkartorna #ilmastotiekarttakaytantoon

Tilläggsinformation:

Mia Wikström, SLC:s kommunikationschef, tfn 050 355 3213 (frågor på svenska)
Matti Voutilainen, MTK:s organisationsdirektör, tfn 040 067 2807 (praktiska arrangemang, frågor på finska)
Klaus Hartikainen, MTK:s kommunikationsdirektör, tfn 040 169 2060 (kommunikation, frågor på finska)

Mer från SLC