Närmatsdagen söker deltagare

Köp av bonden-dagen är numera Närmatsdagen, och dagsevenemanget firas i år den 11 september. Nu söker arrangörerna gårdar och lokala förädlande företag som vill möta konsumenter och visa upp varifrån maten kommer.
SLC - Narmatsdagen some 1

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas den 11 september. Evenemanget som täcker hela Finland gick under tidigare år under namnet Köp av bonden -dagen. Avsikten är nu att locka ett ännu bredare spektrum av aktörer att delta i dagen, och därför ändrades också namnet. Vid sidan av traditionella gårdar lämpar sig Närmatsdagen utmärkt till exempel också för småbryggerier, ysterier, kvarnar och andra specialiserade producenter att presentera sig. Dagsevenemanget lämpar sig också för producenter av upplevelseturism på landsbygden, vidareförädlare av livsmedel och andra aktörer, inklusive regionernas föreningar.

Antalet deltagare har ökat år för år, i takt med att evenemanget har vuxit och utvecklats. I fjol öppnade 199 företag runt om i Finland sina dörrar. Ska vi slå nytt rekord i år igen?

• Närmatsdagen är en ypperlig möjlighet för gårdar och producenter som är intresserade av direktförsäljning att öppna upp sina dörrar och möta konsumenter som är intresserade av närmat, säger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström, som representerar SLC i samarbetsnätverket bakom Närmatsdagen.

Jordbrukarna och matproducenterna säger att de ibland har en känsla av att konsumenterna tycks ha glömt varifrån maten kommer. Nu finnas det en bra chans att föra fram det budskapet till konsumenterna och göra finländarna uppmärksamma på all den närproducerade mat och service som landsbygden och våra regioner kan erbjuda. Finländsk matproduktion och arbete samt utmärkta råvaror är något som vi alla kan vara stolta över.

Du kan anmäla dig och din gård eller ditt företag till Närmatsdagen på adressen www.ostatilalta.fi eller www.närmatsdagen.fi.

Mer från SLC