Pressinbjudan: Jordbrukarna protesterar genom att sälja mat till producentpris

Producentorganisationerna Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ordnar en demonstration på onsdagen den 17 november på grund av den ekonomiska krisen inom jordbruket. Vid evenemanget protesterar bönderna mot sin svaga position på livsmedelsmarknaden genom att sälja mat till producentpriser. Evenemanget ordnas på Narinkens torg i Helsingfors samt på tolv andra platser runt om i Finland. I Svenskfinland hålls motsvarande evenemang i Karleby 17.11 och i Mariehamn 25.11. De matportioner och produkter som säljs varierar från ort till ort.

Vi bjuder in medias representanter att följa med evenemanget vid Narinken i Helsingfors onsdagen den 17 november med start kl. 11.00.

Narinken-evenemanget serverar producenterna köttsoppa till producentens pris för 40 cent och vegansk ärtsoppa för 10 cent. Ett äggpaket (10 ägg) från frigående höns säljs för 50 cent och en 5 kg potatishink för en euro. Hinken kommer på köpet. Under protesten har konsumenterna möjlighet att betala ett högre, rättvisare pris än producentpriset om de så önskar.

Jordbruket har drivits in i en nedåtgående spiral under hösten. Marknaden har inte kunnat avhjälpa situationen. Nu är det redan fråga om en akut betalningskris, eftersom gårdarnas intäkter inte har ökat i takt med att kostnaderna har ökat.

Jordbrukarna vill få en större andel av sina inkomster från marknaden. Produktion av högsta kvalitet till producentpriser som är under EU-genomsnittet är en ohållbar ekvation. Varför får den minst som gör mest, frågar sig bönderna.

Under evenemanget på Narinken och på andra orter är det möjligt att skriva under en adress till förmån för finländsk livsmedelsproduktion. Konsumenter kan också visa sitt stöd för frågan genom att gilla Facebook-evenemangssidan och inlägg på sociala medier samt genom att ta del i diskussionen på sociala medier genom #rejältinhemskt och #reilustikotimaista.

Förutom anföranden av jordbrukare hålls det på Narinken en paneldiskussion om lösningarna för livsmedelsmarknadens situation. Frågan diskuteras av Mikko Käkelä, vd för Livsmedelsindustriförbundet ETL, Kari Luoto, vd för Dagligvaruhandeln PTY, representanten för landsbygdsungdomar i MTK:s styrelse, lantbruksföretagare Kaisa Rantasalo samt Olli Wikberg, livsmedelsmarknadsombudsman.

Mer information om kampanjen och programmet för Narinken-evenemanget: www.mtk.fi/reilustikotimaista och slc.fi/rejaltinhemskt. Diskutera ämnet på sociala medier: #rejältinhemskt och #reilustikotimaista.

Tilläggsinformation:

Mats Nylund, ordförande, SLC, tfn 050 512 2191
Jonas Laxåback, verksamhetsledare, SLC, tfn 040 940 2734
Mia Wikström, kommunikationschef, SLC, tfn 050 355 3213

Juha Marttila, ordförande, MTK, 050 341 3167 (på finska)
Johan Åberg, jordbruksdirektör, 040 5233 864
Jyrki Wallin, verksamhetsledare, 050 522 5207 (på finska)
Klaus Hartikainen, kommunikationsdirektör, 040 169 2060 (på finska)

Mer från SLC