SLC: Vihreiden esitys uhkaa Suomen ruoantuotantoa

Maatalouden ruotsinkielinen edunvalvontajärjestö Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC suhtautuu erittäin kriittisesti Vihreiden esittämiin ehdotuksiin uusiin veroihin, maksuihin ja rasitteisiin, jotka kohdistuvat maa- ja metsätalouteen. Sen sijaan SLC haluaa elinkeinoja kannustavia budjettialoitteita, jotka johtavat käytännön ilmastotoimiin maatiloilla ja metsissä niin, että suomalainen maa- ja metsätalous voi jatkossakin tuottaa ruokaa ja puutuotteita.
SLC - 07 3 webb

Vihreät päättivät elokuun alussa, kun IPCC julkaisi kuudennen arviointiraporttinsa, keskittyä maatalouden ilmastopäästöihin.
– Silloin jo viljelijäkunta pelkäsi pahinta, koska Vihreät eivät varsinaisesti ole tunnettuja maa- ja metsätalousmyönteisistä ehdotuksistaan, sanoo SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Maa- ja metsätaloustuottajat ottavat maatalouden ilmastotyön hyvin vakavasti. Maa- ja metsätalous ottaa ensimmäisenä vastaan iskun ilmaston lämmetessä. Pitkät kuivat jaksot, vuorottelevilla rankkasateilla, tulvilla ja kasvavilla tuholaisten määrillä, ovat välittömästi havaittavissa heikommilla satotasoilla ja pienentyneenä tulona. Myös myrskyjen aiheuttamat tuhot odotetaan tulevaisuudessa yhä enemmän vaikuttavan metsiin.

– MTK:n ja SLC:n ilmastotiekartasta löytyy hyviä toimenpiteitä, jotta ilmastopäästöissä saadaan merkittäviä vähennyksiä niin, että tuotanto säilyy. Kaikilla toimenpiteillä on kuitenkin kustannuksensa, Nylund sanoo.

Hän korostaa myös, että vallitsee suuri yksimielisyys siitä, että koko yhteiskunnan tulisi osallistua ilmastotyön kustannuksiin.

– Hallitusohjelmassa todetaan selvästi, ettei lainsäädännöllisin toimin aiheuteta lisäkustannuksia ilman kompensaatiota maatalousyrittäjille. Tätä taustaa vasten on täysin vastuutonta, että Vihreät ehdottavat uusia kymmenien miljoonien eurojen vuosittaisia veroja ja menoja maatalouteen, SLC:n toiminnanjohtaja Jonas Laxåback sanoo.

Vain kannattava maatalous on kestävää pitkässä juoksussa. SLC:n mukaan aitoon ilmastotyöhön tarvitaan nyt kannustavia budjettiponnisteluja – ei tuntuvia veronkorotuksia.

– Valitettavasti Vihreät näyttävät jälleen januskasvojaan. Sosiaalisessa mediassa annetaan näyttävillä puheilla ymmärtää, että halutaan auttaa maa- ja metsätaloutta, vaikka annetuilla konkreettisilla ehdotuksilla on päinvastainen maataloutta kuristava vaikutus. Tämän kesän jälkeen on erittäin vastuutonta tulla hallituksen budjettiriiheen ehdotuksilla, jotka voisivat pahimmillaan vähentää viljelijöiden tuloja kymmenillä prosenteilla, Mats Nylund jyrähtää.

Lisätietoja:
Mats Nylund, SLC:n puheenjohtaja, puh. 050 512 2191
Jonas Laxåback, SLC:n toiminnanjohtaja, puh. 040 940 2734

Lue tiedote ruotsiksi - Läs pressmeddelandet på svenska

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. on suomenruotsalaisten maa- ja metsätaloustuottajien sekä maaseudun edunvalvontajärjestö. SLC:llä on vajaat 30 000 jäsentä, josta 10 600 maanviljelijää ja puutarhatuottajaa sekä 19 000 metsänomistajaa. Jäsenet jakaantuvat noin 50 paikallisyhdistykseen ja neljään maakuntaliittoon sekä viiteen metsänhoitoyhdistykseen Suomen ruotsinkielisillä rannikkoalueilla.

Mer från SLC