Gör en smakresa till landet på Närmatsdagen 10.9

Varifrån kommer maten? Vad äter korna? Hur känns hästens mule mot min handflata? Vad har landsbygden att erbjuda förutom mat? Hurdana företag finns det där? Bland annat de här frågorna kan besökare få svar på under den landsomfattande Närmatsdagens evenemang runt om i Finland den 10 september 2022.
SLC - Lahiruokapaiva22 some FB

Över 260 gårdar och besöksmål har redan anmält sig till Närmatsdagen. Skaran är glädjande bred: här ingår både traditionella matproducenter och andra landsbygdsaktörer, såsom turist- och upplevelseföretag, vidareförädlare av livsmedel samt föreningar som är verksamma på landsbygden. De gårdar och företag som deltar i evenemanget i år hittar du enklast på evenemangets webbplats på adressen: www.närmatsdagen.fi.

På fliken ”Sök arrangörer” på webbplatsen hittar du en karta och en sökmotor med vilken du kan leta fram objekt som anmält sig som deltagare, till exempel på basis av geografiskt läge eller produkter som är till salu. Kolla alltså vilka besöksmål som har anmält sig, planera den rutt du vill ta på Närmatsdagen och bege dig på en smakresa till landet i september!

Närmatsdagen är landsbygdens eget öppet hus -jippo. Börja därför följa Närmatsdagen också på sociala medier och få de bästa tipsen och rekommendationerna om besöksmål på Facebook och Instagram! (@lahiruokapaiva) Välkommen att tillsammans med oss fira hela Finlands festdag som är tillägnad den inhemska matproduktionen och landsbygden!

Vad är Närmatsdagen?

Under Närmatsdagen kan du stifta närmare bekantskap med landsbygdens aktörer och köpa färska råvaror eller färdigt förädlade produkter direkt av producenterna. Många medverkande företag låter också besökarna bekanta sig med gårdens djur, maskiner och omgivning.

Den riksomfattande Närmatsdagens öppningsevenemang går i år av stapeln i Raudanmaa i Kangasala. Öppningsevenemangets tema är Framtidens matproducenter och på evenemangsdagen får besökarna njuta av festtal, musikuppföranden och närmatsupplevelser som får smaklökarna att spritta av glädje! Välkommen till Raudanmaa byagård och barnens lantgård Lastenmaatila Pikkupiha med start kl 9 på Ponsantie 1269, 36340 Tohkala. Läs mer om Närmatsdagens öppningsevenemang på fliken ”Öppningsevenemang” på vår webbplatsen.


Regionala pressmeddelanden

Läs mer om några av de öppna gårdar som verkar i Svenskfinland:

Wickmans Plantskola i Närpes, Österbotten

Baccas bärodling i Korsholm, Österbotten

Teiras Hereford i Lovisa, Nyland

Mer information:

Heidi Kohtala, Landsbygdsnätverkstjänster, heidi.kohtala@ruokavirasto.fi, 050 572 3368

Mer från SLC