Nylund SLC:n valtuuskunnan kokouksessa: Kaupan laillisiin ostokartelleihin on puututtava!

Suomen maataloutta vaivaava vakava kustannuskriisi on jatkunut lähes vuoden, ja se on pahentanut voimakkaasti Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa. Vaikka kauppa ja jalostava teollisuus väittävät, että neuvotteluja käydään jatkuvasti ja elintarvikkeiden hinnat myymälöissä ovat nousseet, tuottajahintojen muutokset ovat olleet hyvin pieniä.
SLC - IMG 20220421 122159

– Sekä rahat että kärsivällisyys ovat maatiloilla loppu. Käytäntö on osoittanut, että kahden suuren vähittäiskauppaketjun ylläpitämät keskitetyt ja laillisesti sanktioidut ostokartellit vääristävät markkinoita. Nyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Elintarvikemarkkinavaltuutetun on puututtava asiaan, sanoo Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Kilpailulainsäädäntömme kieltää lähes kaikenlaisen markkinayhteistyön yksittäisten viljelijöiden ja pienempien elintarvikkeiden jalostajien välillä. Samaan aikaan sama lainsäädäntö antaa kymmenille alueellisille osuuskaupoille tai sadoille yksityisille kauppiaille mahdollisuuden keskittää ostonsa vapaasti yhteisten keskuskauppojen kautta, mikä luo määräävän markkina-aseman.

– Nyt eivät lupaukset elintarvikemarkkinalain tulevista tiukennuksista enää riitä, vaan tarvitaan paljon tiukempia toimenpiteitä. Jos Suomen huoltovarmuus halutaan turvata, hallituksen on välittömästi päivitettävä kilpailulainsäädäntömme vastaamaan nykyistä markkinatilannetta, Nylund sanoo.

Toimivat markkinat, joilla on oikeudenmukainen kilpailuympäristö ja joissa hinnanmuodostus heijastaa myös markkinatilannetta, hyödyttää sekä tuottajia että kuluttajia.

– Elintarvikeketjun vahvat toimijat ovat myös itse ratkaisevassa asemassa. Hinnoista on neuvoteltava nopeasti uudelleen, jotta maanviljelijät voivat saada kohonneet kustannuksensa katettua. Viljelijöiden on vaadittava nykyistäkin tiukemmin, että elintarviketeollisuus nostaa tuottajahintoja, Nylund sanoo.

Nylund piti maatalouspoliittisen katsauksen Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton SLC:n valtuuskunnan kevätkokouksessa torstaina Helsingissä.

Lisätietoja:
Mats Nylund, Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton SLC:n puheenjohtaja, puh 050 512 2191
Läs pressmeddelandet på svenska

Mer från SLC