Sockersaltad sik, marinerade havtornsbär, rostat åländskt svartbröd, rädisa
4 personer
Sockersaltad sik
1 sikfilé (skinn- och benfri)
20 g fint havssalt
30 g socker
Gör så här: Blanda socker och salt. Fördela blandningen över hela filén på båda sidor och låt den stå 20 minuter i kylskåpet. Därefter skölj fisken med kallt vatten och torka med papper. Skiva tunt.
Marinerade havtornsbär
1 dl havtornsbär
2 dl vatten
½ dl socker
2 st. dillkvistar
Gör så här: Koka upp vatten och socker, tillsätt havtornsbären och dillkvistarna i lagen. Låt stå och marinera i kylskåpet över natten.
Åländskt svartbröd
Gör så här: Skär brödet i munsbitsstora rektanglar och stek dem i smör. Placera den tunt skivade siken på brödet och strö över några marinerad havtornsbär. Toppa med tre mycket tunna skivor rädisa.

Henna Kolehmainen är Årets Servitör 2021 och Kim Päivästö är Årets Kock 2021. SLC har sedan 2019 varit en av tävlingarnas samarbetspartner. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.
Fler recept av Henna och Kim från SLC:s kongress 2022 på Åland hittar du här: