Sockersaltad sik på rostat åländskt svartbröd

I samband med festsupén under SLC:s kongress 2022 bjöd Årets Kock 2021 Kim Päivästö på unika smakupplevelser genom de snittar som specialkomponerats av åländska råvaror. Här hittar du recepten på läckerheterna med smak av Åland. Hoppas det ska smaka!

SLC - 20220629 192005 webb MW
Snittar, eller hors d'œuvre, med bland annat sockersaltad sik. (Foto: Mia Wikström)

Sockersaltad sik, marinerade havtornsbär, rostat åländskt svartbröd, rädisa
4 personer

Sockersaltad sik
1 sikfilé (skinn- och benfri)
20 g fint havssalt
30 g socker

Gör så här: Blanda socker och salt. Fördela blandningen över hela filén på båda sidor och låt den stå 20 minuter i kylskåpet. Därefter skölj fisken med kallt vatten och torka med papper. Skiva tunt.

Marinerade havtornsbär
1 dl havtornsbär
2 dl vatten
½ dl socker
2 st. dillkvistar

Gör så här: Koka upp vatten och socker, tillsätt havtornsbären och dillkvistarna i lagen. Låt stå och marinera i kylskåpet över natten.

Åländskt svartbröd

Gör så här: Skär brödet i munsbitsstora rektanglar och stek dem i smör. Placera den tunt skivade siken på brödet och strö över några marinerad havtornsbär. Toppa med tre mycket tunna skivor rädisa.


Henna Kolehmainen är Årets Servitör 2021 och Kim Päivästö är Årets Kock 2021. SLC har sedan 2019 varit en av tävlingarnas samarbetspartner. Genom samarbetet vill SLC lyfta fram värdet av inhemska råvaror och det nära samspelet mellan producenter och restaurangproffs.

Fler recept av Henna och Kim från SLC:s kongress 2022 på Åland hittar du här:

Mer från SLC