- Det borde vara självklart att man med offentliga medel inte borde upphandla billig importmat som det inte ens är lagligt att producera i Finland, påpekar SLC Nylands ordförande Thomas Antas. Inom varje välfärdsområde är det skäl att följa regeringsprogrammets skrivning om ansvarsfull offentlig upphandling av mat och att användningen av inhemska livsmedel ska främjas vid offentlig upphandling. I välfärdsområdenas fullmäktige borde man genast från början slå fast hållbarhetskriterier som tas i bruk för upphandlingen av livsmedel och måltidsservice.
- Genom att ställa kvalitetskriterier gällande färskhet, miljöaspekter, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet får man i praktiken finländsk mat på tallrikarna. Det stärker samtidigt sysselsättningen och den regionala och lokala ekonomin, framhåller Antas.
Tilläggsuppgifter:
SLC Nyland rf
Thomas Antas, tfn 050 307 9919
Förbundsordförande
Bjarne Westerlund, tfn 040 503 7188
verksamhetsledare