4.9 Finländska matens dag

SLC - Ruokatieto SRP 2000x1112 1 SV

Varje dag är Finländska matens dag - men vi firar den finländska maten lite extra på festdagen den 4 september då alla finländare är inbjudna att fira.

Dagen är en hyllning till vår inhemska mat och alla livsmedelskedjans proffs bakom maten – från jord till bord – som ser till att vi kan njuta av vad vårt land har att erbjuda varje dag, oavsett årstid eller vindar i världen.

Finländska matens dag arrangeras av Ruokatieto, Föreningen Matinformation, som även står bakom Gott från Finland-ursprungsmärket. SLC och många andra aktörer inom livsmedelskedjan medverkar som samarbetspartner till ursprungsmärket och festdagen.

Festdagen syns bland annat som tv-reklam, i mataffärerna och på sociala medier. På sociala medier kan alla som vill stöda inhemsk mat uppmärksamma dagen med taggarna #FinländskaMatensDag #GottFrånFinland och även #SuomalaisenRuoanPäivä #HyvääSuomesta.

Finländska matens dag på åkern, i ladugården och i växthuset varje dag


Vill du som jordbrukare och trädgårdsproducent uppmärksamma Finländska matens dag, så publicera gärna en egen hälsning med bild eller video på sociala medier med din egen hälsning från åkern, växthuset eller djurstallet. Använd gärna kännetecknen #FinländskaMatensDag #GottFrånFinland #SuomalaisenRuoanPäivä #HyvääSuomesta. Tagga även gärna SLC med @bondenbehovs och Föreningen Matinformation med @hyvaasuomesta på Instagram.

Har du en egen Gott från Finland-flagga eller banderoll på din gård så placera den på en synlig plats vid åkern eller vid någon av gårdens byggnader för att visa att här börjar matens väg.

Gott från Finland samlar livsmedelskedjan

Märket Gott från Finland är symbolen för samarbetet inom den finländska livsmedelskedjan. Etiketten på förpackningen visar att livsmedlet är av finländskt ursprung: råvarorna och arbetet är inhemska, och både tillverkarna och produktionskedjan är kända. Livsmedelskedjans proffs finns inom jordbruket, industrin och handeln, såväl små som stora företag.

Idag får över 12 000 produkter av 350 olika tillverkare prydas med Gott från Finland-märket, och produktutbudet växer hela tiden.

Glad Finländska matens dag den 4 september!


Mera information på https://www.hyvaasuomesta.fi/sv/finlandska-matens-dag

Mer från SLC