Framtidsodlarna, del 30: “Det kan ju inte bli värre än nu” – växthusodlaren Emma Granö-Ring ser optimistiskt på framtiden 

Det har varit en dyster vinter för växthusnäringen i Närpes. De skyhöga elpriserna tvingade de flesta i branschen att stänga för vintern. Trots att frågetecknen fortfarande är många väljer den färska växthusföretagaren Emma Granö-Ring att se ljust på framtiden. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Vart är växthusnäringen på väg?

Lyssna nu

SLC - Framtidsodlarna 30 Grano Ring WEBB logo 2

Emma Granö-Ring och hennes man Sebastian tog nyligen över Granös Grönsaker i Töjby, Närpes. Förutom generationsväxlingen har de flera andra stora förändringar på gång. De byter packeri till andelslaget Närpes Grönsaker och de väljer att tona ner odlingen av specialtomater till förmån för “säkra kort”.

– För mig betyder “säkra kort” sådant som de flesta finländare förknippar med grönsaker när de går till butiken. I vårt fall betyder det vanliga tomater, körsbärstomater och paprika. När vi kommer ut på marknaden på våren igen tänker jag att olika specialtomater kanske inte är det första som kunderna frågar efter, säger Emma Granö-Ring.

Från november i fjol till mitten av februari i år är det mörkt i Granö-Rings växthusanläggningar, som är på totalt 1,2 hektar. Det blir den andra vintern i rad som Granös Grönsaker håller stängt under vintermånaderna.

– Förra vintern stängde vi ner för att vi ville göra servicearbeten i växthusen. Samtidigt märkte vi redan då att elpriserna var på väg uppåt. Att vi sedan stängde ner den här vintern hänger helt och hållet ihop med elpriserna. Priset är så horribelt att det inte fanns någon chans för oss att få lönsamhet i verksamheten, berättar Granö-Ring.

Elpriset har i vinter fyr- till eller femfaldigats för Granös Grönsaker. I klartext skulle vinterns elpriser ha inneburit en räkning på cirka 300 000 euro i månaden för paret Granö-Ring. Prisutvecklingen har inte enbart påverkat Granös Grönsaker utan hela branschen.

– Mig veterligen är det ingen växthusföretagare här i byn som har hållit öppet under vintern. Om jag minns siffrorna rätt är det bara fem till sju procent av samtliga växthusodlare i hela Närpestrakten som har hållit öppet den här vintern, säger Emma Granö-Ring.

I mitten av februari kommer Emma och Sebastian att plantera årets första tomatplantor. Det betyder att de första tomaterna är mogna i april. Trots att frågetecknen fortfarande är många, och trots att hon ser att förändringarna i branschen åtminstone delvis är här för att stanna, väljer Emma Granö-Ring att se optimistiskt på framtiden.

– Optimismen hänger kanske delvis ihop med att vi är nya och unga företagare som kommer in i branschen med full fart. Och så tror jag inte att det kan bli värre än vad det har varit den här vintern. Det måste ju börja gå uppåt snart, säger Emma Granö-Ring.


Podcasten Framtidsodlarna hittar du på Podbean, Spotify, på slc.fi/framtidsodlarna och på landsbygdensfolk.fi. I serien reser Jens Berg runt i Svenskfinland för att träffa producenter som utvecklar och ligger i framkant inom sitt område. Serien produceras av SLC i samarbete med Montem.

Mer från SLC