Greppa generationsskiftet-podden: En generationsväxling är en mognadsprocess

Det finns mycket att tänka över och diskutera i samband med en generationsväxling, allt från övertagarens och överlåtarens boende samt ekonomi till försäkringsskydd och beskattning. Förutom lagar och skatter så är även relationer och känslor viktiga vid genomförande av en generationsväxling. I det nyaste avsnittet av Greppa generationsskiftet-projektets poddserie berättar Markus och Anna Johansson på Jonnas gård i Borgå om sina egna erfarenheter av gårdens generationsväxling.

SLC - Greppa Generationsskiftet Podd 3 Thumbnail Johansson
I det nyaste avsnittet av Greppa generationsskiftet-projektets poddserie delar Markus och Anna Johansson på Jonnas gård i Borgå med sig av sina egna erfarenheter av gårdens generationsväxling.

Anna Johansson sadlade om från sjukskötare till jordbrukare. I mars tog hon över hemgården efter att pappa Markus Johansson som drivit Jonnas gård i 40 år. Sedan unga år haft Anna haft i bakhuvudet att komma tillbaka till gården och i bakfickan hade hon en lantbruksdelexamen. När tiden blev mogen kom far och dotter överens om att Anna börjar jobba på gården och samtidigt går en yrkesutbildning på läroavtal.

– En generationsväxling är en mognadsprocess. Om man faktiskt vill ge över gården till en yngre generation måste man börja diskutera inom familjen om hur man ska gå vidare. Tänker man förverkliga generationsväxlingen måste det vara någon som driver på så att man kommer vidare i processen och tar beslut, som kanske inte alltid är så trevliga. Man kan inte bara diskutera år efter år, säger Markus Johansson och framhåller att det är viktigt att överlåtarna är tydliga med sin önskan om gårdens framtid.

Markus och Annas råd till andra som står inför en generationsväxling är att övertagaren behöver ha en utbildning inom branschen. Sedan måste man börja hitta en så pass stor verksamhet att man får en omsättning och en likviditet med betalningsförmåga.

– Man måste redan på förhand diskutera om det finns förutsättningar att leva på jordbruket heltid eller om det är ett deltidsjordbruk. Varje gård måste föra sina egna diskussioner, säger Markus.

Att ta över ett lantbruk innebär ett stort ekonomiskt ansvar och mycket planeringsarbete.
– Man måste kunna diskutera om pengarna. Är övertagaren löneanställd med månadslön och sedan skriver under ett köpebrev men får ingen månadslön mera så är det en ganska stor omställning i livet, framhåller Anna i podden.


Greppa generationsskiftet-projektet erbjuder material om generationsväxlingsfrågor

Det är viktigt att man har tänkt igenom en generationsväxling på ett jordbruk ur många olika synpunkter och att man ser på förhållandena och förutsättningarna på den egna gården. Greppa generationsskiftet-projektet erbjuder material och information som stöd för unga och äldre jordbrukare som står inför eller planerar en generationsväxling.

Generationsväxlingsguiden behandlar bl.a. finansieringsmöjligheter, beskattningsfrågor och viktiga saker man behöver minnas efter generationsväxlingen. Inom ramen för projektet finns det även flera poddavsnitt om generationsväxlingsfrågor samt inspelningar från årets generationsväxlingsdagar i Nyland och Österbotten.

Projektet förverkligas i samarbete mellan SLF, SLC och NSL.

Material på slc.fi/generationsvaxling

Mer från SLC