Johan Kurkela är Årets Kock och Kirsi Seppänen är Årets Servitör

På lördagen kröntes årets proffs i restaurangbranschen. Johan Kurkela (Restaurant Grön, Helsingfors) tog hem segern som Årets Kock medan Kirsi Seppänen (Ravinteli Bertha, Tammerfors) vann tävlingen Årets Servitör. Finalen hölls den 27–28 oktober på Viini & Ruoka-evenemanget i Helsingfors mässcentrum.

SLC - 53292557023 b78181acf2 o Santeri Stenvall beskuren
Årets Servitör heter Kirsi Seppänen och Årets Kock Johan Kurkela (Foto: Santeri Stenvall)

(Nyheten har uppdaterats 31.10.2023 kl. 12.59 med rättad information om andra och tredje placeringen i Årets Kock 2023-tävlingen efter att ett fel har upptäckts i poängberäkningen för den andra finaldagen.)

Syftet med tävlingarna Årets Kock och Årets Servitör är att lyfta fram de bästa kockarna och servitörerna samt att höja restaurangbranschens profil och attraktionskraft. Branschens mest prestigefyllda tävlingar utvecklar den lokala mat- och dryckeskulturen och fungerar som ett nätverksevenemang och en utmärkt språngbräda för restaurangproffs i Finland.

Samarbetet mellan SLC och kock- och servitörtävlingar är ett sätt att gentemot restaurangbranschen förmedla kunskap om varifrån våra finländska råvaror av hög kvalitet kommer och matens väg från jord till bord.

– Restaurangbranschen är intresserad av att använda finländska råvaror av hög kvalitet och det är viktigt för producentorganisationerna att fungera som länken till matens producenter. Kockar och servitörer är viktiga förmedlare av kunskapen om matens ursprung till måltidsgästerna, framhåller SLC:s kommunikationschef Mia Wikström som även ansvarar för matfrågor inom SLC.

Tävlingsvinnarna belönades med stipendier. Årets Kock fick ett stipendium på 10 000 euro donerat av Suomen Messusäätiö och Årets Servitör fick ett stipendium på 10 000 euro donerat av MaRa ry. Under det kommande året kommer vinnarna att ha möjlighet att arbeta i olika representativa positioner och samarbeta med aktörer inom livsmedelssektorn.

– SLC kommer att fortsätta samarbetet med tävlingarna även inkommande år. Förhoppningsvis kan vi även inkommande sommar ta ut årets tävlingsvinnare på gårdsbesök för att konkret visa hur maten produceras, säger Wikström.

Tävlingen Årets Kock arrangerades första gången 1995 och tävlingen Årets Servitör 2013. Huvudarrangör av tävlingarna är Wihuri Metro-tukku i samarbete med Vuoden Kokki Akatemia och Årets servitör-nätverket samt andra samarbetspartners bl.a. producentorganisationerna MTK och SLC.

2023 års vinnare i topp tre

Årets Servitör 2023:
1 plats: Kirsi Seppänen
2 plats: Joona Finni
3 plats: Jeremias Salonen

Årets Kock 2023:
1 plats: Johan Kurkela
2 plats: Simon Selin
3 plats: Simo Harrivaara

Tilläggsinformation:
www.vuodenkokki.fi

Mer från SLC