SLC: Hallitus osoittaa varoja elintarvikkeiden huoltovarmuudelle tiukasta budjettitilanteesta huolimatta

Hallitus kohdentaa ensi vuoden talousarviossa hallitusohjelman mukaisesti lisärahoitusta maatilojen vihreään energiaan siirtymisen edistämiseen, heikoimmassa asemassa olevien maatilojen maksuvalmiuden helpottamiseen ja nuorten viljelijöiden tukemiseen.

SLC - Troska vete traktor AH webb

– Yhä synkemmistä talousennusteista huolimatta hallitus asettaa elintarvikkeiden huoltovarmuuden etusijalle vuoden 2024 budjettineuvotteluissa. Viime vuosien kriisit ovat osoittaneet, miten tärkeää on, että kansallinen omavaraisuusaste on korkea, sanoo SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Hallituksen talousarvioesityksessä ehdotetaan 18 miljoonaa euroa energiainvestointeihin ja 15 miljoonaa euroa maksuvalmiuslainoihin kaikkein heikoimmassa asemassa oleville maatiloille. Lisäksi nuorille viljelijöille kohdennetaan 7 miljoonan euron kansallinen lisärahoitus EU:n reilun 4 miljoonan euron kriisipaketin lisäksi.

– Markkinat ovat kuitenkin ratkaisevan tärkeitä maatalouden kannattavuuden kannalta. Siksi on nyt erittäin tärkeää, että hallitus ryhtyy välittömästi valmistelemaan kilpailulain, elintarvikemarkkinalain ja hankintalain ratkaisevia tarkistuksia, Nylund sanoo.

SLC korostaa myös, että maatilojen maksuvalmiuskriisin helpottamiseksi on käytettävä kaikkia käytettävissä olevia tukimaksujen aikaistamismahdollisuuksia.

Lisätietoja:
Mats Nylund, SLC:n puheenjohtaja, puh 050 512 2191
Jonas Laxåback, SLC:n toiminnanjohtaja, puh 040 940 2734
Christoffer Ingo, SLC:n maatalouspoliittinen asiantuntija, puh 040 545 5472
Tiedote ruotsiksi - Pressmeddelandet på svenska

Mer från SLC