Kocka inhemskt är tillbaka – en unik möjlighet för åttondeklassare att fördjupa sig i den inhemska matkulturen

För andra året i rad ordnas nu Kocka inhemskt-konceptet för finlandssvenska högstadier där elever i åk 8 får en chans att lära sig mer om de inhemska råvarorna och deras resa från jord till bord.

SLC - KI web

Under höst- och vårterminen drar årets Kocka inhemskt-koncept igång. Kärnan för konceptet är liksom tidigare att ge åttondeklassare som valt huslig ekonomi som tillval en möjlighet att lära känna de inhemska råvarorna och producenterna bättre.

Kocka inhemskt-konceptet har utformats i samarbete med MTK, Maaseudun Sivistysliitto och SLC för att ge barn- och ungdomar en möjlighet att lära känna de inhemska råvarorna. Med hjälp av producenterna och SLC:s lokalavdelningar sammanställs en kostnadsfri matkasse som skolorna själva plockar ihop eller så levererar lokalavdelningen den. Eleverna får även sina egna recepthäften, som de kan ta med sig hem. Allt material, inklusive ingredienser och recept, är kostnadsfritt för skolorna.

– Vi är glada att konceptet fick ett så gott mottagande av svenskspråkiga högstadier i fjol när konceptet piloterades i Svenskfinland. I år lyfter vi mångsidigt fram nya råvaror i recepten, bl.a. mjölkprodukter, grönsaker, nötkött, spannmålsprodukter och bär. Vi hoppas att recepten ska väcka matglädje och intresse för den mångsidiga finländska matproduktionen, säger Mia Wikström, kommunikationschef på SLC.

Årets recepthäfte innehåller två olika huvudrätter: en kötträtt, ytterfilébiffar av nöt med tomat- och örtsalsa samt rostade rotfrukter och en vegetarisk rätt, brödost i spenatssås med matkorn och äppelcoleslaw. Till efterrätt bjuds det på muffinspannkakor med hallon- och kardemummasylt och grädde gjord på smetana. Varje recept har valts ut med omsorg där de inhemska råvarorna står i centrum.

Förutom den praktiska matlagningen innehåller Kocka inhemskt-konceptet även en teoridel där eleverna lär sig om råvarornas ursprung och matkedjans olika skeden, samt får en inblick i livet på gården. Eleverna får också experimentera med olika maträtter och diskutera matens sociala aspekter. Programmet erbjuder även möjlighet att bjuda in lokala producenter till skolan för att berätta mer om sin vardag.

Genom att delta i Kocka inhemskt-konceptet bidrar eleverna till att främja den finländska matkulturen samtidigt som de får en djupare förståelse för vad som finns på deras tallrik och varifrån råvarorna kommer.

För mer information om Kocka inhemskt-konceptet vänligen kontakta:

SLC:s kommunikationschef Mia Wikström, mia.wikstrom@slc.fi, tfn 050 355 3213 (Allmänna kommentarer om konceptet)

SLC:s kommunikationsassistent Alexandra Björklund, alexandra.bjorklund@slc.fi,
tfn 045 775 00394 (Praktiska frågor om konceptet)

Vill du genomföra konceptet i din region, vänligen kontakta de regionala producentförbunden:

Österbotten, ÖSP: kommunikationsassistent Josefine Silfver-Majors, josefine.silfver-majors@slc.fi, tfn 044 781 8007

Nyland, SLC Nyland: verksamhetsledare Maria Munck-Pihlgren, maria.munck-pihlgren@slc.fi, tfn 040 503 7188

Åboland, SLC Åboland: verksamhetsledare, Helena Fabritius, helena.fabritius@slc.fi, tfn 040 511 0886

Mer från SLC