Kuuleminen eduskunnan maa- ja metsävaliokunnassa maatalousalan de minimis -tuen muuttamisesta

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta

E 48/2024 vp

Valtioneuvoston selvitys: Euroopan komission ehdotus komission asetukseksi maatalousalan vähämerkityksisen tuen asetuksen (EU) N:o 1408/2013 muuttamisesta (maatalouden de minimis -asetus)

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f., kiittää mahdollisuudesta lausua kantansa suullisesti ja kirjallisesti koskien komission ehdotus maatalouden de minimis -asetuksen muuttamisesta.

Maatalousalan de minimis -tuki on joustava ja nopea keino auttaa tarpeessa olevia maatalousyrittäjiä vaikuttamatta kilpailuun sisämarkkinoilla. Maatalousalan viimeaikaiset haasteet, kuten polttoaine-, lannoite- ja energiakustannusten nousu, yhdistettynä markkinoiden vaihteluihin ja sään ääri-ilmiöiden yleistymiseen, aiheuttavat monille maatiloille vakavia paineita ja kannattavuusongelmia. Poikkeukselliset tapahtumat ja kriisit ovat nykyään arkipäivää ja samalla ennustamattomat, sen vuoksi on tärkeää mahdollistaa korkeamman korvauksen maksamista, jotta voidaan varmistaa hyvin toimiva ja laaja elintarviketuotanto myös tulevaisuudessa.

SLC suhtautuu näin olleen myönteisesti ehdotukseen korottaa maatalousalan de minimis -tuen yrityskohtaisen enimmäismäärää 37 000 euroon/3 vuotta, mutta pitää sitä edelleen liian alhaisena, jotta edellä mainittuihin ongelmiin voitaisiin puuttua. Ehdotamme, että yrityskohtaisen de minimis -tuen enimmäismäärää nostettaisiin edelleen, vähintään 50 000 euroon/3 vuotta. Tämä olisi paremmin perusteltuna vastaamaan myös nykypäivän haasteisiin, eikä ainoastaan inflaation kasvuun.

Suomen maatalousalan de minimis -tukina on myönnetty mm. kriisitukia, hirvivahinkokorvauksia ja sokerijuurikkaan kuljetustukea. Vaihteleva sokerimarkkina globaalisesti on mm. johtanut alhaisempaan sokerijuurikkaan hintasopimukseen ensi vuodeksi. Suomen sokerijuurikkaan viljelyä ja meidän sokeritehtaamme kapasiteettiä halutaan kuitenkin nostaa, koska omavaraisuusasteessamme olisi paljon korotettavaa. SLC:n toiminta-alueella nykyinen de minimis katto on johtanut haasteisiin pitkien kuljetusmatkojen vuoksi. Sokerijuurikkaan korkeampi kuljetustuki olisi tarpeessa, jotta sokerijuurikkaan viljelyä voitaisiin entistä enemmän laajentaa. Maatalousalan de minimis -tuki olisi täten myös tämän perusteella hyvä nostaa.

SLC ehdottaa lisäksi, että Suomi ottaisi käyttöön komission vaatima rekisteri mahdollisimman pian, jotta jo tämänhetkinen rekisterillä mahdollinen korotus 25 000 euroon hyödynnettäisiin.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Cecilia Nyholm
asiantuntija

Mer från SLC