NBC: Ingen livsmedelssäkerhet utan livskraftiga nordiska bönder och kooperativ

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC, som samlar de nordiska ländernas producent- och kooperativa organisationer, sammankom till årligt presidiemöte i Reykjavik på Island den 14 augusti 2024. Under mötet behandlades frågor som försörjningstrygghet och om organisationernas intressebevakningsarbete nationellt. Under presidiemötet fick mötesdeltagarna även lägesrapporter om NBC:s verksamhet under det gångna året, en uppdateringar om hur arbetet i WFO och BFFE framskridit. NYFA, som samlade de nordiska jordbruksorganisationernas ungdomar, har även haft ett aktivt år och under mötet lyfte NYFA betydelsen av social hållbarhet för jord- och skogsbruksföretagarna.

SLC - 20240814 122127
SLC:s ordförande Mats Nylund beskrev Finlands arbete med färdplaner för klimat och biodiversitet under ordförandenas paneldiskussion på NBC:s presidiemöte på Island 14.8.2024 (Foto: Mia Wikström)

Uttalande från NBC:s presidiemöte 14.8.2024

De nordiska bönderna och deras kooperativ är garanten för livsmedelsförsörjningen i Norden. Jordbruket i Norden säkerställer livsmedel, förnybar energi, bosättning och sysselsättning i en instabil värld, och är avgörande för våra länders övergripande beredskap. Jordbrukarna och deras kooperativ är på rätt väg för att producera med mindre utsläpp av klimatgaser för att säkerställa långsiktig livsmedelssäkerhet, men behöver politiska ramar och marknader som ger utrymme för ekonomisk utveckling inom jordbrukssektorn. Det framtida Norden måste bygga på en cirkulär ekonomi med ett jordbruk som är både ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart genom hela värdekedjan för livsmedel.

Det är oroliga tider i världen och beredskapen står högt på agendan i Norden, med ökat fokus på att stärka både det militära och det civila försvaret. Nya strategier för ökad produktion och stärkt livsmedelssäkerhet håller på att utformas. Den strategiska betydelsen av nationell livsmedelsproduktion ökar.

Livsmedelsberedskap är en grundförutsättning för såväl den militära försvarsförmågan som för det civila samhällets motståndskraft. Jordbruket är därmed en central del av totalförsvaret. Råvaruproduktion och förädling av jordbruksvaror säkerställer bosättning, sysselsättning och en trygg livsmedelsförsörjning i hela Norden. Vi har de bästa förutsättningarna för att producera bra, säkra och kulturellt anpassade livsmedel från växter och djur med höga miljö- och djurskyddsstandarder för den nordiska befolkningen.

Nordiska producenter och deras kooperativ är redo att bidra till att stärka livsmedelssäkerheten och beredskapen i Norden och förväntar sig att myndigheterna inrättar politiska och ekonomiska ramar för livsmedelsproduktion som säkerställer tillräckligt med och säker mat för den nordiska befolkningen i ett långsiktigt perspektiv.

Hållbarhet har stått i centrum för livsmedelsproduktionen under de senaste åren. EU har utarbetat sina strategier Green Deal och Farm to fork, och de nationella regeringarna i Norden har sina egna strategier och instrument för att underlätta en mer hållbar värdekedja för livsmedel.

Nordiska bönder och deras kooperativ producerar redan ännu mer hållbart genom sina egna åtgärder. Men det är viktigt att se alla delar av hållbarheten tillsammans. De sociala och ekonomiska aspekterna av hållbarhet måste inkluderas för att säkerställa en övergripande hållbar livsmedelsproduktion i Norden. Jordbrukarna och kooperativen behöver tillräckliga inkomster och goda ramvillkor för att kunna leverera hållbara livsmedelsprodukter. Det måste finnas utrymme för både animaliska och vegetabiliska produkter i den framtida nordiska kosten. Klimat- och miljöåtgärder får inte undergräva böndernas och kooperativens kapacitet och ekonomiska villkor eller försvaga deras konkurrenskraft gentemot jordbrukare och kooperativ i andra länder.

Nordiska jordbrukare och deras kooperativ är redo att bidra till ökad livsmedelssäkerhet och beredskap i Norden genom ännu mer ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar produktion. Nordiska producenter strävar efter att nå lägsta möjliga klimatpåverkan per produkt i världen, så att livsmedelssäkerheten aldrig hotas. Det är så här vi tillsammans säkerställer ett totalförsvar av vår nordiska region.

Tilläggsinformation:
Mats Nylund, SLC:s ordförande

Nordens Bondeorganisationers Centralråd NBC är ett år 1934 grundat samarbetsforum för de nordiska ländernas producent- och kooperativa organisationer. NBC samlas årligen till presidiemöte.

Läs mer om NBC

Mer från SLC