Nytt branschavtal för sockersektorn för år 2025 – Garantipris och möjlighet till tillägg

Sucros Oy, MTK och SLC har undertecknat ett branschavtal för 2025. Priset på sockerbetor kommer att förändras, då man i kontraktet för nästa år endast kan välja ett rörligt avtal som är kopplat till Sucros Groups rörelseresultat.

SLC - Sockerbetsfalt 2 MW

Förhandlingarna mellan Sucros Oy, MTK och SLC om branschavtalet för sockerbetor år 2025 har slutförts.

År 2025 kommer alla odlingskontrakt att följa en ettårig kontraktsmodell med rörligt pris. Kontraktet kommer att ha ett garantipris på 35 euro per sockerbetston. Ett eventuellt tilläggspris är kopplat till Sucros-koncernens rörelseresultat, EBIT, för räkenskapsåret 2025/2026. För varje miljon euro i rörelseresultat ökar också odlarens pris på betor med cirka 0,68 euro/ton.

- Avtalet är bra med tanke på hur världsläget ser ut just nu. Man vet inte hur marknadssituationen kommer att se ut ett och ett halvt år framåt. Garantipriset ger en bra grund för odlaren och om marknaden förändras får odlarna ta del av eventuella pristillägg, säger Stefan Saaristo, MTK:s representant i förhandlingsgruppen.

Avtalet är i övrigt lika som tidigare år. Gårdspriset, som täcker transporten av rena betor till Säkylä-fabriken upp till 160 kilometer, kommer att ligga kvar på 2024 års nivå. Kvalitetsprissättningen kommer också att förbli oförändrad, i linje med den tidigare modellen för att belöna god kvalitet.

- På SLC:s område har vi sett en positiv utveckling för sockerbetsodlingen där både arealen och antalet odlare har ökat, säger Joel Rappe, ordförande för SLC:s sockerbetsutskott och SLC:s representant i förhandlingsgruppen.

Sucros, MTK och SLC samarbetar för att säkerställa att den befintliga andelen odlare fortsätter med sin odling, samtidigt som man vill locka nya odlare till branschen.

Under 2023 och 2024 rekryterades totalt 270 nya kontraktsodlare. Förhoppningen är att det här antalet fortsätter att stiga.

- Antalet sockerbetsodlare har haft en bra tillväxt under de senaste åren och vi hoppas att det håller i sig. Med ett nytt prisavtal lönar det sig för gårdarna att bedöma lönsamheten för den egna betodlingen, hur sockerbetor passar in i gårdens växtföljd, och fatta beslut om odlingsmöjligheterna utifrån det, säger Rappe.

Sockerbetor fungerar bra som gröda även vid växlande väderförhållanden och utmanande marknadssituationer. Sucros kommer att tillkännage påbörjandet av odlingskontrakt för 2025 vid ett senare tillfälle.

Mera information hittar du på sucros.fi.

Mer från SLC