SLC kriittinen: S-ryhmä rajoittaa kuluttajien mahdollisuuksia valita kotimaista lihaa

Ruotsinkielisten maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto SLC arvostelee S-ryhmää sen jälkeen, kun Atria vahvisti Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä (15.4.2024), että S-ryhmä on korvannut Atrian sianlihan tanskalaisella kaupan omalla Coop-tuotemerkin alla myytävällä sianlihalla.

SLC - ROL 1936852 griskott

SLC suhtautuu kriittisesti siihen, että S-ryhmä, joka myy lähes puolet Suomen kaikista elintarvikkeista, tyrmää kotimaisen, vastuullisen vaihtoehdon.
– S-ryhmän lausunto, jonka mukaan se haluaa tarjota kuluttajille vaihtoehtoja, antaa virheellisen vaikutelman, kun Atria-ryhmä vahvistaa, että sen kotimainen sianliha on korvattu tanskalaisella vaihtoehdolla. S-ryhmä ei anna kuluttajille vaihtoehtoja, vaan rajoittaa kuluttajien valinnanvaraa poistamalla vastuullisimman vaihtoehdon, jossa kotimaista sianlihaa myydään taatusti korkealaatuisen tuotemerkin alla, sanoo SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Suomen kilpailulainsäädännön mukaan S-ryhmällä on määräävä markkina-asema 48,3 prosentin markkinaosuudellaan.
– S-ryhmän kasvava markkinaosuus yhdistettynä siihen, että vähittäiskauppaketju vahvasti työntää myös omia tuotemerkkejään kauppoihin, on tunnustettu tapa, jolla kaupat voivat painaa viljelijöiden tuottajahintoja alaspäin. Kauppojen omien tuotemerkkien kasvava valta-asema kauppojen hyllyillä on kehitys, joka ei viimekädessä hyödytä kuluttajia, Nylund huomauttaa.

Nylund kannustaa kuluttajia vaikuttamaan omissa kaupoissaan.
– Nyt on aika, että kaikki kuluttajat, jotka haluavat valita vastuullisia kotimaisia tuotteita vakiintuneilta ja paikallisilta tuotemerkeiltä, edellyttävät kaupalta kotimaisia vaihtoehtoja ja tavaramerkkejä. Tämä koskee kaikkia, jotka välittävät kotimaisesta ruoantuotannosta ja haluavat panostaa turvallisiin raaka-aineisiin ja suomalaisten standardien ja lainsäädännön mukaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin, Nylund sanoo.

Lisätietoja:
Mats Nylund, SLC:n keskusliiton puheenjohtaja, puh 050 512 2191

Pressmeddelandet på svenska

Mer från SLC