– Den planetära synen på klimat och miljö har styrt beredningen av de nordiska näringsrekommendationerna. Nu drivs detta ännu längre i de finländska näringsrekommendationerna, där klimat- och miljöfrågor har fått företräde framom folkhälsan, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
Nylund påminner att SLC inte har kompetens att ta ställning till näringsrekommendationernas hälsoeffekter men kan däremot analysera hur näringsrekommendationerna påverkar den finländska matproduktionen.
– När Statens näringsdelegation har valt att låta klimat- och miljöfrågor få så stor tyngd i näringsrekommendationerna borde de ha beaktat det finländska jordbrukets och produktionsmetodernas styrkor samt Finlands försörjningsberedskap, säger Nylund.
Med mera än en miljon serverade offentliga måltider per dag kommer de nya näringsrekommendationerna att påverka efterfrågan och styra den offentliga upphandlingen mot mera importerade livsmedel. Producentorganisationerna SLC och MTK har seriösa klimat- och biodiversitetsprogram som bygger på färsk inhemsk forskning men dessa syns inte i rekommendationerna.
– När man presenterar rekommendationer som kommer att ha en betydande påverkan på den finländska matproduktionen, hade det varit skäligt att producentorganisationerna hade varit representerade i beredningsarbetet. Detta har vi påpekat upprepade gånger, men vi har talat för döva öron, säger Nylund.
Tilläggsinformation:
Mats Nylund, SLC:s ordförande, tfn 050 512 2191
Länkar:
- 27.11.2024 Statens näringsdelegation c/o Livsmedelsverket:
Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer
ruokavirasto.fi
- De nya finländska näringsrekommendationerna (på finska):
Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024
https://www.julkari.fi/handle/10024/150005