Fira den finländska matens dag den 4.9 – Tio goda orsaker att välja inhemsk mat

SLC - Pumpa2 MW

Den inhemska maten är en fråga som ligger nära våra hjärtan. Genom att välja inhemska råvaror stärker vi inte bara ekonomin utan även välfärden, hållbarhetsarbetet och beredskapen. Samtidigt tryggar vi dessutom framtiden för det finländska jordbruket och matproduktionen.

Finländska matens dag som i år infaller onsdagen den 4 september, är en dag då vi får fira och glädjas åt den inhemska matproduktionen som vi har i Finland.

Nedan följer några av de många argument för att välja inhemska råvaror.

1. Ren mat. I Finland har man redan i tiotals år satsat på ett ansvarsfullt förebyggande arbete för att bekämpa sjukdomar som smittar mellan djur och människor. Tack vare detta långsiktiga förebyggande arbete är Finland nästan helt fritt från till exempel salmonella i livsmedelskedjan.

2. En levande landsbygd. Jord- och skogsbruket har en lång historia i Finland. Genom att stödja inhemsk matproduktion främjar vi även kulturarvet för kommande generationer och håller landsbygdens livskraftig.

3. Sysselsättning. Matsektorn sysselsätter omkring 12 procent av alla sysselsatta i landet. Omkring 320 000 personer arbetar idag inom livsmedelskedjan i Finland. Genom att välja inhemska råvaror till matbordet hjälper du till att stödja sysselsättningen inom branschen.

4. Klimatfördelar. Generellt har den finländska maten många klimat- och hållbarhetsfördelar. De finländska jordbrukarna har under de senaste årtiondena jobbat målmedvetet med att minska jordbrukets och matproduktionens klimat- och miljöpåverkan och arbetet fortsätter med hjälp av SLC:s och MTK:s färdplan för jordbrukets koldioxidsnålhet.

5. Spårbar mat med ett tydligt ursprung. Den finländska maten har ett tydligt ursprung. Tack vare vår fungerande, genomskinliga och förhållandevis korta matkedja kan nästan all finländsk mat spåras tillbaka till gården och åkern där den producerats.

6. Djurens välfärd. I Finland har vi en hög djurvälfärd tack vare de finländska böndernas höga yrkeskunskap om hur djur ska skötas. Genom producenternas dagliga arbete kan vi säkerställa en god djurhållning och djuromsorg.

7. Minskad antibiotikaanvändning. I Finland har vi i flera årtionden satsat på förebyggande hälsovårdsarbete för produktionsdjurens välmående. Tack vare goda förhållanden i djurhållningen och satsningar på hygienen i produktionsbyggnader har vi endast ett litet behov av antibiotika för produktionsdjur.

8. Tillräckliga vattenresurser. Till skillnad från många andra länder har Finland goda vattenresurser, vilket är avgörande för en hållbar matproduktion. Vattenskydd är en oskiljaktig del av ansvarsfullt och hållbart finländskt jord- och skogsbruk.

9. Förbättrad försörjningsberedskap. Genom att stödja inhemsk matproduktion säkerställer vi en hög försörjningsberedskap och tryggar vår självförsörjningsgrad i händelse av kriser. Idag ligger vår försörjningsberedskap på cirka 80 procent.

10. Främjande av biologisk mångfald. Alla kan göra något för att stärka naturens mångfald. Genom att välja inhemsk mat stödjer du de finländska jord- och skogsbrukarnas arbete för att förbättra den biologisk mångfalden. Jord- och skogsbrukets biodiversitetsfärdplan visar vägen för hur naturens tillstånd kan förbättras samtidigt som vi tryggar en hållbar livsmedels- och virkesproduktion.

Håll även utkik efter Gott från Finland-flaggan med den vita svanen på och Rent inhemsk-märket i butikerna som visar att både råvaran och slutprodukten är finländsk. Saknas ursprungsmärkningen är det skäl att fråga varifrån produkten kommer.

Att välja inhemsk mat är ett val som gynnar både oss själva och framtida generationer. Genom att göra medvetna val stärker vi vårt samhälle på många plan samtidigt som vi ser till att skapa en hållbarare framtid.

Tillsammans ser vi till att den finländska matproduktionen fortsätter hållas ren, trygg och säker.

Läs mer om Finländska matens dag som vi i år firar den onsdagen den 4 september på https://ruokatieto.fi/suomalai...

---

Finländska matens dag arrangeras av Ruokatieto, Föreningen Matinformation, som även står bakom Gott från Finland-ursprungsmärket. SLC och många andra aktörer inom livsmedelskedjan medverkar som samarbetspartner till ursprungsmärket och festdagen.

OBS! Texten har uppdaterats den 15 juli med mer information och ytterligare specificeringar av klimatfördelarna

Alexandra Björklund
SLC:s kommunikationsassistent

Mer från SLC