Utlåtande om förskottsuppbörden år 2025

Skatteförvaltningen
Styrnings- och utvecklingsenheten för personbeskattningen
Susanna Ronkainen, överinspektör
Heikki Koskela, överinspektör

VH/5627/00.01.00/2024

Utlåtande om förskottsuppbörden år 2025


Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. tackar för möjligheten att ge utlåtande om Skatteförvaltningens förslag till förskottsuppbörd för år 2025.

Det föreslås att beskattningsinkomsten för jordbruk skulle sänkas med 9,0%, då uppgifterna som erhållits från beskattning som lämnats in för 2023 ligger som grund. Om uppgifterna från förskottsuppbördens ändringsberäkningar för år 2024 ligger som grund, föreslår man inga ändringar i förskottsuppbörden för 2025 då det gäller korrigering av intäkter från jordbruk.

Naturresursinstitutets prognos från september visar att jordbrukets lönsamhet fortsätter att vara låg år 2024. Den genomsnittliga lönsamhetskoefficienten för jordbruket hålls på nästan på samma dåliga nivå som ifjol och sjunker till och med inom mjölksektorn.

Det här visar att det finns goda skäl till att minska den beskattningsbara inkomsten för jordbruk. SLC stöder därmed förslaget att korrigera intäkterna för jordbruk med en sänkning på 9,0% om uppgifterna för 2023 ligger som grund.

SLC har i övrigt inga kommentarer och anser att förslaget kan gå vidare utan ändringar.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Jonas Laxåback
Verksamhetsledare

Cecilia Nyholm
Sakkunnig

Mer från SLC